Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Ασκηση ΝΑΤΟικής πολεμικής ετοιμότητας

Ασκηση, πολεμικής ετοιμότητας για νεοταξικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, καθώς και εμπέδωσης της αμερικανονατοϊκής κυριαρχίας στη Μεσόγειο, με την επωνυμία «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ '08», πραγματοποιεί το διάστημα 17 Μάη - 4 Ιούνη στην Κρήτη το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη Γ'ΣΣ/NDC-GR.

Η άσκηση, που είναι πολυεθνική και διακλαδική, διεξάγεται στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκπαίδευσης του αναπτυσσόμενου Στρατηγείου. Κατά τη διάρκειά της το Στρατηγείο θα μεταφερθεί από τη Θεσσαλονίκη όπου εδρεύει, στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ταυτόχρονα χερσαία, πλωτά και εναέρια μέσα. «Με αυτόν τον τρόπο», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «θα καταδείξει την ικανότητά του για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων, οπουδήποτε και οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί».

Ενδεικτικό του επιθετικού - πολεμικού χαρακτήρα της άσκησης είναι, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, πως στη διάρκειά της «θα αξιολογηθεί η πολεμική ετοιμότητα του Στρατηγείου «Combat Readiness Evaluation» (CREVAL), από Πολυεθνική Επιτροπή Αξιολόγησης του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης (LCC - Madrid), υπό την επίβλεψη του Στρατηγείου των Δυνάμεων του NATO στην Ευρώπη (SHAPE - Belgium)».

Επίσης σημειώνεται ότι «σκοπός της άσκησης, είναι η εκπαίδευση του προσωπικού του Στρατηγείου στις διαδικασίες ανάπτυξης σε πιθανή περιοχή επιχειρήσεων, καθώς και στη διαβίωση και επιβίωσή του στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον. Επιπλέον θα εξεταστούν οι ενέργειες διασύνδεσης και λειτουργίας των τεχνολογικά εξελιγμένων και πολλαπλών μέσων επικοινωνιών και όλες οι επιτελικές διαδικασίες σχεδίασης, ελέγχου και εκτέλεσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης».

Στην άσκηση θα συμμετάσχει όλο το προσωπικό του Γ'ΣΣ/NDC-GR, με τις οργανικές του μονάδες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και οι σπουδαστές της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ). Συνολικά θα ασκηθούν περίπου 970 αξιωματικοί και οπλίτες, από 19 χώρες. Την Τρίτη 3 Ιούνη, η ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι άλλων στρατηγείων της Δομής Διοίκησης του NATO και εκπρόσωποι των υπουργείων Αμυνας των κρατών που συμμετέχουν με προσωπικό στο Στρατηγείο, θα επισκεφτούν το σταθμό Διοίκησης του Στρατηγείου στην Κρήτη για να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μας δουλεύουν (2015-12-25 00:00:00.0)
Αναβάθμιση των εγχώριων Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (2014-12-13 00:00:00.0)
Σε κατάσταση ετοιμότητας η πολεμική μηχανή (2012-11-18 00:00:00.0)
Ασκηση συνεκπαίδευσης στο Μεγάλο Πεύκο (2012-02-11 00:00:00.0)
Η οικονομική πλευρά της εμπλοκής στις ιμπεριαλιστικές αποστολές (2005-09-21 00:00:00.0)
Ελληνοαμερικανική άσκηση στο Αιγαίο (1998-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ