Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι επιπτώσεις από το νόμο Πετραλιά

Σύμφωνα με τις επεξεργασίες, οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο νόμο Πετραλιά θα επιφέρουν:

  • Αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 μέχρι και 10 χρόνια για 18 μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων από το σύνολο σχεδόν των Ταμείων.
  • Μείωση της σύνταξης μέχρι 10% από 1/1/2009 στις λεγόμενες «πρόωρες», σε σχέση με τις συντάξεις που χορηγούνται σήμερα.
  • Μείωση της επικουρικής σύνταξης μέχρι και 70%, από 1/1/2013 μέχρι το 2020.
  • Μείωση του εισοδήματος συνολικά από συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους από 13% μέχρι 43% για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και από 3% μέχρι 37% για τις συντάξεις γήρατος.
  • Εμμεση αύξηση του χρόνου εργασίας για συνταξιοδότηση, πέρα από εκείνη που ρητά προβλέπεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, μέχρι 12 χρόνια προκειμένου να λάβει ο εργαζόμενος το ποσό της σύνταξης που θα έπαιρνε με το μέχρι σήμερα καθεστώς.
  • Το οικονομικό όφελος από το σύνολο των ρυθμίσεων μέχρι το 2030, θα ανέλθει αθροιστικά στα 13 δισ. ευρώ για το σύστημα. Οι απώλειες για την ίδια περίοδο (εισφοροδιαφυγή, μη καταβολή εισφορών κ.ά.), θα ανέλθουν στα 235 δισ. ευρώ, δηλαδή 18 φορές περισσότερα από τα οφέλη των ρυθμίσεων.
  • Η συρρίκνωση των Ταμείων σε 13, ξεκινά με 7 νέα Ταμεία που είναι ή θα γίνουν ακόμη πιο προβληματικά. Στο ΙΚΑ θα ενταχθούν εννιά επιπλέον Ταμεία και κλάδοι, με συνολική περιουσία 1,6 δισ. ευρώ και ετήσιο έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ. Οι ενοποιήσεις στην αμέσως επόμενη φάση θα οδηγήσουν σε παραπέρα ανατροπές ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, πέρα από αυτές που προβλέπονται ήδη από το νόμο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ