Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Κίνδυνος νέου κυκλώνα;

ΓΙΑΝΓΚΟΝ, ΓΕΝΕΥΗ.--

Εξακολουθεί να ανεβαίνει καθημερινά ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό κυκλώνα «Ναργκίς» στη Μιανμάρ (Βιρμανία), φτάνοντας σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις από το δικτατορικό καθεστώς, τους 38.491, ενώ ακόμα 27.838 άνθρωποι αναφέρονται ως αγνοούμενοι. Την ίδια στιγμή διπλωμάτες και ΟΗΕ κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 νεκρούς, ακόμα και 200.000.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, για να αποκατασταθούν οι καταστροφές στις καλλιέργειες ρυζιού στη Μιανμάρ, που είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, θα χρειαστούν περίπου 243 εκατομμύρια δολάρια, δεδομένου και ότι οι περιοχές που επλήγησαν παρήγαγαν το 65% της χώρας.

Παρά τις εκκλήσεις και την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση του 1,5 εκατομμυρίου επιζώντων, η χούντα εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορα σε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και να κατάσχει όση υλική βοήθεια φτάνει, την οποία είτε δε διανέμει καθόλου, είτε με το σταγονόμετρο, μεγιστοποιώντας τον κίνδυνο για το λαό, που απειλείται από πείνα, επιδημίες και δίψα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα και με τη μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ, στη Μιανμάρ αναμένονται μέτριες ως ισχυρές βροχοπτώσεις και ενισχυμένοι άνεμοι και θύελλες, αφού πλησιάζει και η εποχή των μουσώνων, γεγονός που αποτελεί το «χειρότερο σενάριο», για την κατάσταση στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ