Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στις 27 του Μάη οι ψηφοφορίες στη Βουλή

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια

Στις 27 του Μάη θα διεξαχθούν στη Βουλή οι ψηφοφορίες για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος, ενώ χτες ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλειά της.

Κάνοντας μια συνολική αποτίμηση ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, τόνισε πως «αναθεώρηση που θα συμβάλλει στη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων, των κοινωνικών ελευθεριών και στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων δεν μπορεί να προκύψει με αυτό το συσχετισμό δυνάμεων». Πρόσθεσε ότι οι θέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «είναι ταυτόσημες και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση», δηλαδή στο «να φύγουν τα όποια εμπόδια για την επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και για την καλύτερη ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς». Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η αποχώρησή του έγινε «γιατί ήθελε να συγκαλύψει την ταύτισή του», αφού «οι προτάσεις του ήταν πανομοιότυπες με τις προτάσεις της ΝΔ».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την «κοινωνική συνοχή» και το «ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης», αντίστοιχα, επισήμανε ότι είναι «υποκριτικές», αφού «η ίδια η πολιτική τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση». Θύμισε δε ότι αμφότεροι καταψήφισαν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για το επίδομα ανέργων στο 80% του βασικού μισθού όσο διαρκεί η ανεργία.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από περιορισμένο αριθμό δικαστών, αλλά και σε αντίστοιχες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι διατηρούν «αναφαίρετο το προνόμιο της εκάστοτε κυβέρνησης να επιλέγει τη δικαιοσύνη» μιλώντας για «σταθερή επιμονή τους στο διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ώστε να έχουν επιπλέον μέσα χειραγώγησης του δικαστικού σώματος». Τάχθηκε υπέρ της επιλογής των δικαστών από «ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα». Παράλληλα ο Αχιλλέας Κανταρτζής επισήμανε ότι «η δικαιοσύνη δε λειτουργεί εν λευκώ αλλά μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει οι εκάστοτε κυρίαρχες δυνάμεις».

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής εξέφρασε τη διαφωνία του με την αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι «έγινε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια και επιχειρείται μια παραπέρα διεύρυνση». Οπως είπε ειδικά για τις πολεοδομικές αρμοδιότητες «δε θα ασκείται έλεγχος από το Συμβούλιο Επικρατείας» και «θα διευκολυνθεί το έδαφος να πάμε σε πολεοδόμηση που θα οδηγήσει σε χειρότερες λύσεις».

Οσον αφορά το άρθρο 103 για τους δημόσιους υπάλληλους, ο Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι «έχουμε διακηρύξει τη θέση μας για σταθερή και πλήρη απασχόληση», τονίζοντας πως «η άρση της μονιμότητας όπως και αν προωθηθεί θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διαρκή ομηρία των εργαζομένων».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 101 για την ανάπτυξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών «για να μην υπάρξει εμπόδιο στην υιοθέτηση κάποιων μέτρων». Επίσης ο Αχιλλέας Κανταρτζής τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 79 για τη δυνατότητα διαμόρφωσης επιμέρους κονδυλίων του προϋπολογισμού από το Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα», αφού «δεν μπορεί να γίνει ριζική αλλαγή του προϋπολογισμού».

Κορυφή του παγόβουνου της δασοκτόνας πολιτικής το άρθρο 24

Τοποθετούμενος στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας αναφέρθηκε στο άρθρο 24 και στην πρόταση αναθεώρησής του από τη ΝΔ λέγοντας ότι «δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου της δασοκτόνας και αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής που ακολουθούν τις τελευταίες δεκαετίες οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί η πολιτική των κυβερνήσεων των δύο αυτών κομμάτων καθορίζεται από την αντίληψη ότι η γη, τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον αποτελούν εμπόρευμα και επομένως μπορούν να γίνουν αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς». Επισήμανε παράλληλα ότι το ΚΚΕ «αναδεικνύει την ανάγκη μιας άλλης δασικής πολιτικής» που «προϋποθέτει τα δάση να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, προϋποθέτει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από τη λαϊκή εξουσία και διαχείριση προς όφελος των λαϊκών αναγκών και της λαϊκής οικονομίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απρόθυμοι για ουσιαστικές αλλαγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (2009-08-27 00:00:00.0)
Αδύνατη όσο η επικοινωνία βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου (2008-06-10 00:00:00.0)
Θεσμοθετούν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (2008-03-07 00:00:00.0)
Απλή αναλογική χωρίς όρους και προϋποθέσεις (2008-01-23 00:00:00.0)
Απατηλές διακηρύξεις με στόχο την ψήφο (1999-07-21 00:00:00.0)
Φαλκιδεύονται τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού (1997-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ