Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΗ ΑΕ
Ισως και ένδικα μέσα κατά της «Αλουμίνιον» ΑΕ

Σε στάση αναμονής παραμένει η διοίκηση της ΔΕΗ σε σχέση με τη μετατροπή της άδειας λειτουργίας της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», ωστόσο το προχτεσινό ΔΣ της επιχείρησης δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Με τη μετατροπή της άδειας, την οποία ενέκρινε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, η νέα μονάδα θα μπορεί να διοχετεύει το σύνολο της παραγωγής της στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στις υψηλές χονδρικές τιμές, αντί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της «Αλουμίνιον», η οποία θα προμηθεύεται το απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Το καθεστώς αυτό σηματοδοτεί οικονομική ζημιά για τη ΔΕΗ, αλλά το ΔΣ αναφέρει στην απόφασή του ότι θα λάβει πρωτοβουλίες «για την παρακολούθηση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξελίξεων που είναι πιθανόν να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αρνητικά αποτελέσματα στη ΔΕΗ, λόγω του τρόπου λειτουργίας του σταθμού συμπαραγωγής και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον ΑΕ από τη ΔΕΗ».

Επιπρόσθετα, κι αυτό ίσως είναι πιο σοβαρό, η ΔΕΗ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει τις διατάξεις που την υποχρεώνουν να προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια και με συγκεκριμένους τιμολογιακούς όρους την «Αλουμίνιον», στο πλαίσιο των ρυθμίσεων περί προμηθευτή «τελευταίου καταφυγίου», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει εναλλακτική λύση προμήθειας με ηλεκτρική ενέργεια. Η στάση της διοίκησης της ΔΕΗ αποδίδεται στην πρόθεσή της να διαπραγματευτεί με την «Αλουμίνιον» και τον όμιλο Μυτιληναίου για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με το οποίο θα προμηθεύει την εξαιρετικά ενεργοβόρο βιομηχανία.

  • Προσφυγή στο Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατέθεσε προχτές η ΔΕΗ για την ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία απαιτήθηκε από την κυβέρνηση ο περιορισμός της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη προς όφελος ιδιωτών επιχειρηματιών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατά της απόφασης της ΡΑΕ για την «Αλουμίνιον» (2012-05-23 00:00:00.0)
Ζήτημα ...«δίκαιης» τιμολόγησης (2012-03-07 00:00:00.0)
Επεκτείνει τη σκανδαλώδη σύμβαση (2010-08-05 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η κόντρα για τη σύμβαση (2008-03-06 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των μονοπωλιακών κερδών (2008-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ