Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Παρατηρητές της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας

Με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, επιβεβαίωσε την απροθυμία της κυβέρνησης να θίξει τα ιερά και τα όσια της «ελεύθερης αγοράς» που τροφοδοτεί την ακρίβεια και τα διατροφικά σκάνδαλα

Την απροθυμία της κυβέρνησης να θίξει το καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς», που αποτελεί την κύρια αιτία για την έξαρση τόσο της ακρίβειας όσο και των διατροφικών σκανδάλων που διαδέχονται το ένα το άλλο, επανέλαβε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη συνεργασία που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός και υφυπουργός Χρ. Φώλιας και Γ. Βλάχος, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, όσο και οι δηλώσεις του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), Χρ. Μίχαλου, ο οποίος ζήτησε από τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ να επιδείξουν ...«αυτοσυγκράτηση»! Στόχος των δηλώσεων αυτών ήταν να θολώσουν τα νερά γύρω από τα θέματα της ακρίβειας και της πρόσφατης διατροφικής κρίσης που αποκαλύφθηκε σχετικά με το ηλιέλαιο.

Με τις δηλώσεις του Χρ. Φώλια επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς, που επιτρέπει στα μονοπώλια να λεηλατούν καθημερινά το λαϊκό εισόδημα, με το ανεξέλεγκτο φούσκωμα των τιμών και συχνά με τη νοθεία στα τρόφιμα, αδιαφορώντας αν έτσι θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από την αγανάκτηση που προκαλούν οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και η νέα διατροφική κρίση, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την προστασία των καταναλωτών, καθώς έχει «δεμένα τα χέρια» από τις πολιτικές της επιλογές, που αποτελούν και επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου. Εχοντας εναποθέσει την προστασία των καταναλωτών στους μηχανισμούς της «ελεύθερης αγοράς» και στον ελεύθερο ανταγωνισμό, προσπαθεί τώρα να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά νοικοκυριά με κορόνες και ανακοινώσεις γύρω από τα περίφημα 41 μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Σ' αυτό το πλαίσιο χτες ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι προωθείται η εφαρμογή κι άλλων μέτρων εκτός αυτών. Σε μια προκλητική επίδειξη της απροθυμίας της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος δήλωσε ότι το χτεσινό «μποϊκοτάζ» σε προϊόντα που εξήγγειλε το ΙΝΚΑ χαίρει της υποστήριξης της κυβέρνησης!

Οσον αφορά στο νέο διατροφικό σκάνδαλο, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή της ήταν να «κλείσει» το θέμα με μια εντυπωσιακή και παραπλανητική κίνηση, όπως είναι η επιβολή «προσωρινής αναστολής λειτουργίας» της εταιρείας «MANOΣ ΑΕ», που εισήγαγε και διακίνησε 1.185 τόνους επιμολυσμένου ηλιέλαιου. Αποκαλυπτικό είναι ακόμη ότι ο ΕΦΕΤ δεν έχει καν τη δυνατότητα να επιβάλλει οριστικό κλείσιμο σε μια επιχείρηση η οποία διακίνησε τόσους τόνους λαδιού με τοξικά. Από την άλλη, οριστικό κλείσιμο μπορεί να επιβάλλει η νομαρχία για άλλους λόγους που άπτονται της νόμιμης λειτουργίας της επιχείρησης, όπως για όρους περιβαλλοντικής προστασίας!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας επιβλήθηκε στη «ΜΑΝΟΣ ΑΕ» όχι επειδή διακίνησε τις συγκεκριμένες ποσότητες επιμολυσμένου ηλιέλαιου (παρά το σχετικό σήμα κινδύνου από την ΕΕ δεν εφάρμοζε σύστημα «αυτοελέγχου» και ιχνηλασιμότητας) αλλά επειδή οι αρμόδιες αρχές ...ανακάλυψαν πως λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας (σύμφωνα με πληροφορίες, από το 1934)! Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης, βέβαια, μόνο με προσπάθεια εντυπωσιασμού ισοδυναμεί και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αντιμετώπιση του προβλήματος, την ώρα που μια χαρά κατάφεραν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες να το διασπείρουν στην αγορά ανενόχλητοι. Ετσι που να είναι πρακτικά αδύνατο να μιλάει κανείς για συνολική απόσυρση του προϊόντος, πολύ περισσότερο εκείνων των προϊόντων στα οποία χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη.

Για την ιστορία, δε, ας σημειωθεί ότι μέχρι χτες από κανέναν αρμόδιο φορέα δεν είχαν ανακοινωθεί αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων, ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια η περιεκτικότητα. Επίσης, και η αρμόδια αρχή της ΕΕ για τα τρόφιμα φαίνεται να επιλέγει το δρόμο της σιωπής μετά τις πρώτες ανακοινώσεις στις οποίες γενικά και αόριστα - για να μην πει κανείς αυθαίρετα - διαβεβαίωνε ότι το ορυκτέλαιο που βρέθηκε είναι «χαμηλής τοξικότητας».

Τέλος, μεταξύ όλων εκείνων που επιστράτευσε για να καθησυχάσει τους καταναλωτές ο υπουργός Ανάπτυξης θυμήθηκε πάλι τα περί αναγκαιότητας για «ενιαία αρχή» για τον έλεγχο των τροφίμων και «ξεκαθαρίσματος των ρόλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ