Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προς νέα συμμαχία;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συμφωνία επί της αρχής για το σχηματισμό κυβέρνησης ανάμεσα στο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος των «Ριζοσπαστών» Αλεξάντερ Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι απομένουν ελάχιστα πράγματα προς συζήτηση. Εκπρόσωποι των τριών κομμάτων ανακοίνωσαν πως θα υπάρξει μεταξύ τους συνεργασία και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης...

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωποι του εκλογικού μπλοκ της μουσουλμανικής μειονότητας στη Σερβία «Βοσνιακή Λίστα για ένα Ευρωπαϊκό Σάντζακ» ανακοίνωσαν πως δεν είχαν ούτε θα έχουν συνομιλίες για κυβέρνηση συνεργασίας με το εκλογικό μπλοκ του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς «Για μία Ευρωπαϊκή Σερβία», εξαιτίας της «φασιστικής και απάνθρωπης συμπεριφοράς» ηγετικών στελεχών του μπλοκ. Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι ο αρχηγός του «DSS» Βόισλαβ Κοστούνιτσα πρόσφερε ήδη στο κόμμα το υπουργείο «Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Στο μεταξύ οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας, Ινδίας και Ρωσίας σε συνάντησή τους στην πόλη Εκατερίνεμπουργκ της Σιβηρίαςζήτησαν την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών ηγετών ώστε να επιλυθεί το καθεστώς, «αλλά και όλα τα προβλήματα της περιοχής εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου». Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του «BRIC» στο Εκατερίνεμπουργκ πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα και ο Βραζιλιάνος ομόλογός τους.

Τέλος, χτες ο επικεφαλής του σερβικού ΓΕΣ, στρατηγός Ζντράβκο Πόνος, εξέφρασε στις Βρυξέλλες την αντίθεση του Βελιγραδίου στο σχέδιο του ΝΑΤΟ να αναλάβει την εκπαίδευση των «δυνάμεων ασφαλείας» των Κοσσοβάρων Αλβανών, σημειώνοντας πως η Σερβία (μέλος του ΝΑΤΟικού Προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη») δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ