Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έλαβε χτες - όπως αναμενόταν - ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της χώρας με 173 ψήφους υπέρ, 137 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.

ΓΚΡΑΝΤ ΡΑΠΙΝΤΣ.-- Υπέρ της υποψηφιότητας του Μπάρακ Ομπάμα για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος τάχθηκε χτες ο Τζον Εντουαρντς, απόφαση που αναμενόταν να ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του Ομπάμα στο Μίσιγκαν.

ΜΟΣΧΑ.-- Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε χτες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και άλλες χώρες ότι αποσταθεροποιούν τον Καύκασο προσφέροντας στρατιωτική βοήθεια στη Γεωργία, τη στιγμή που το Τιμπιλίσι «χαρακτηρίζει πιθανό να ρυθμίσει διά της βίας τα προβλήματα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Τη δημιουργία... ερευνητικού κέντρου στην Εσθονία για την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στον κυβερνοχώρο αποφάσισαν επτά χώρες - μέλη της Συμμαχίας (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σλοβακία) την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Το «κέντρο» θα αρχίσει ανεπίσημα τη λειτουργία του τον Αύγουστο, ενώ η επίσημη έναρξη σχεδιάζεται για το 2009 και θα απαρτίζεται από 30 «ειδικούς» που θα ερευνούν και θα εκπαιδεύουν άλλους για θέματα διενέξεων στον κυβερνοχώρο, ενώ θα είναι έτοιμοι να... βοηθήσουν χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να απαντήσουν σε μελλοντικές επιθέσεις ενάντια στα διαδίκτυα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Η «Κενυατική Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανακοίνωσε χτες πως θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι που ευθύνονται για το βασανισμό χιλιάδων αμάχων και το φόνο δεκάδων. Κάλεσε επίσης τους στρατιώτες να μην υπακούσουν σε εντολές για βασανισμό ή δολοφονία υπόπτων και τα Ηνωμένα ?Εθνη να αναστείλουν τη συμμετοχή 1880 κυανόκρανων από ειρηνευτικές αποστολές.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ως τις 31 Ιούλη θα πρέπει να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Ζιμπάμπουε ανάμεσα στον πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι ανακοίνωσε χτες η Εκλογική Επιτροπή. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που ζήτησε την επείγουσα σύγκληση της Περιφερειακής Αφρικανικής Κοινότητας των 14 χωρών του νότιου τμήματος της Αφρικής (SADC), προκειμένου να συζητηθεί η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Ζιμπάμπουε από τις εκλογές της 29ης Μάρτη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Περίπου 800.000 Νιγηριανοί ξεσπιτώθηκαν βίαια την τελευταία τετραετία από τις Αρχές, στο πλαίσιο «αναπτυξιακού χωροταξικού προγράμματος» βελτίωσης της νιγηριανής πρωτεύουσας Αμπούτζα, ανέφερε χτες το «Κέντρο για τα Στεγαστικά δικαιώματα και τις Εξώσεις» με έδρα στην Ελβετία. Το ίδιο 24ωρο, αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 10 ατόμων από έκρηξη σε πετρελαιαγωγό στα βόρεια προάστια της νότιας πόλης Λάγος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ