Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ - «ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ»
Καταγγελία της υποκρισίας της ΕΕ

Associated Press

Συνεχίστηκαν και χτες οι πολύμορφες εργασίες της «Συνόδου των Λαών» που διοργανώνουν λαϊκές, συνδικαλιστικές, πολιτικές οργανώσεις από τη Λατινική Αμερική, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ με αφορμή την 5η Σύνοδο ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που ξεκινάει σήμερα, στη Λίμα του Περού, με τη συμμετοχή 60 ηγετών και από τις δύο ηπείρους.

Στη «Σύνοδο των Λαών» καταγγέλθηκε η απάνθρωπη πολιτική των πολυεθνικών, και των ευρωπαϊκών, που απομυζούν τους φυσικούς πόρους των χωρών, που οδηγεί σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που τα εργατικά εγκλήματα είναι όλο και πιο συχνά, λόγω της έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Καταδείχτηκε επίσης ότι η ΕΕ που υποκριτικά εμφανίζεται να προσπαθεί για την καταπολέμηση της πείνας, δεν κάνει τίποτε για αυτή την κατάσταση. Επίσης στην κριτική των κινημάτων τέθηκε και το επισιτιστικό πρόβλημα, επίσης η απαράδεκτη προώθηση από τις πολυεθνικές μιας σειράς χημικών στη γεωργία.

Ηδη στην περιοχή βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, που θα μεταβεί στη Λίμα για την επίσημη Σύνοδο. Χτες ολοκλήρωσε τις επαφές της με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα Ντα Σίλβα, στη Βραζιλία, όπου υπογράφτηκαν και σειρά εμπορικών συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και των βιοκαυσίμων. Η Γερμανία πρέπει να σημειώσουμε είναι ο 5ος σε σειρά εταίρος της Βραζιλίας και ενδιαφέρεται για μεγαλύτερο μερίδιο στην τεράστια αυτή αγορά και στην πλούσια σε φυσικό πλούτο. Στη Βραζιλία επίσης βρέθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Λουίς Ζαπατέρο, που επιδιώκει επίσης καλύτερη θέση για το ισπανικό κεφάλαιο.

Στη Λίμα ήδη έχει μεταβεί ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, αναμένονται ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες και άλλοι ηγέτες και την Κούβα θα εκπροσωπήσει ο Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα, πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. Τα ζητήματα των περιφερειακών εντάσεων με αφορμή την πρόσφατη επίθεση στο Εκουαδόρ από το αντιδραστικό καθεστώτος της Κολομβίας, επίσης η απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ ενάντια στην Κούβα, πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ