Σάββατο 17 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η λαϊκή συμφωνία

Η προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα αποτελεί μια μεγάλη στιγμή της νέας πορείας του Κόμματος στο λαό. Της μεγάλης συζήτησης, που - με συναίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης - κάνει το ΚΚΕ με τον ελληνικό λαό για την πολιτική του πρόταση: Για τον καθημερινό αγώνα και τους στόχους του, για τη συμμαχία, που χρειάζεται για να γίνει πράξη η λαϊκή εξουσία.

Δεν είναι μόνον ότι τούτη τη χρονιά το ΚΚΕ συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής και, σήμερα, περισσότερο ώριμο και έμπειρο από ποτέ και πλούσιο σε διδάγματα, απευθύνεται πλατιά στο λαό, τιμώντας έτσι την ιστορική επέτειο. Είναι περισσότερο η επιτακτική ανάγκη να αναδειχτεί το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Η εκτίμηση ότι ο ιμπεριαλισμός γίνεται περισσότερο επιθετικός και αντιδραστικός δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Και το υπαρκτό δίλημμα «υποταγή ή ρήξη και ανατροπή» τίθεται ολοένα και σε περισσότερους εργατοϋπαλλήλους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες και με εντονότερο τρόπο.

Το ΚΚΕ, πάντα και τώρα, μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς μισόλογα και αοριστίες. Υπάρχουν δύο δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας: Ο ένας είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα, ο δρόμος που συμφέρει το κεφάλαιο και την άρχουσα τάξη, η προσαρμογή στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η ευελιξία στην εργασία, η μερική απασχόληση, η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και, ιδιαίτερα, των γυναικών και των νέων. Αυτόν το δρόμο εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αυτόν προβάλλουν οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν και υπηρετούν την τάξη που κατέχει την εξουσία. Αυτόν το δρόμο ακολουθούν και οι κάθε λογής κοσμοπολίτες οπορτουνιστές.

Ο άλλος δρόμος είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, ο καθημερινός αγώνας που έχει στόχο τη λαϊκή εξουσία και την οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας. Είναι ο δρόμος της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Ο δρόμος, που αναγνωρίζει ότι όλος ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, δηλαδή τους εργαζόμενους, και ο οποίος θα ανοίξει όταν ο λαός γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αρνηθεί την προσαρμογή, τη συναίνεση, την ανοχή.

Το ΚΚΕ προβάλλει και παλεύει την εναλλακτική πρόταση πάλης και εξουσίας, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση στο σημερινό κόσμο, στα σημερινά και αυριανά προβλήματα, παρά μόνον ο σοσιαλισμός. Δεν παραιτείται από αυτήν την προοπτική. Προτείνει τη συγκρότηση συμμαχίας όλων εκείνων που έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αντιπαλέψουν τη στρατηγική και την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, με ένα σύγχρονο προγραμματικό πλαίσιο. Για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, που μπορεί να επιβάλει ο κοινός αγώνας όλων εκείνων που θέλουν ριζική αλλαγή, χωρίς σώνει και καλά να την ταυτίζουν με το σοσιαλισμό ή να συμφωνούν με την αντίληψη του ΚΚΕ για το πώς θα γίνει η μετάβαση στο σοσιαλισμό. Δεν είναι απλά πρόταση ρεαλιστική, επειδή ακριβώς συμφέρει το λαό. Είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών και πρέπει ο λαός να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Η προχτεσινή συγκέντρωση, το μέγεθός της, αλλά, ιδίως, η σύνθεσή της αποδεικνύουν ότι γεννιέται αυτή η προοπτική συμπόρευσης του λαού με το Κόμμα της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ