Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στη ρότα του αποπροσανατολισμού

Στη ρότα της αφερεγγυότητας και της υποκρισίας βάδισε και χτες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ακόμα μια φορά ότι πατάει σε δυο βάρκες.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα (ραδιόφωνο του «Alpha»), ο οποίος σημείωσε ότι «τις μέρες εκείνες τις οποίες η κυβέρνηση κατέθετε, στην προηγούμενη θητεία της, με την τότε υπουργό Παιδείας την κ. Γιαννάκου, το νόμο - πλαίσιο, ένας νόμος ο οποίος είχε βρει την καθολική αντίδραση στα ελληνικά πανεπιστήμια, εμείς καταθέταμε έναν άλλο νόμο, μια αντιπρόταση, συγκροτημένη και τεκμηριωμένη. Και να σας πω με ειλικρίνεια σ' όλα αυτά τα ζητήματα ήμασταν απόλυτα αντίθετοι με τη λογική του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ, στο ζήτημα της καθολικής ψηφοφορίας δεν είχαμε αντίρρηση».

Καλά κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ και παραδέχεται «με κάθε ειλικρίνεια» ότι τάσσεται υπέρ της ρύθμισης του νέου νόμου - πλαισίου για τις πρυτανικές και προεδρικές εκλογές, ότι πρακτικά ανοίγει το δρόμο για να κριθεί ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο κατά ...περίπτωση. Γιατί αυτό κάνει. Βρίσκει θετικά και αρνητικά στο νόμο - πλαίσιο. Βέβαια, η «ειλικρίνεια» σταματάει εκεί, καθώς ο ΣΥΝ μόνο «απόλυτα αντίθετος» στο νόμο - πλαίσιο δεν είναι. Το ίδιο το κείμενο που επικαλείται ο πρόεδρος του ΣΥΝ, το «αντινομοσχέδιο» όπως το ονόμαζαν, δηλαδή οι 28 τροπολογίες στο νόμο - πλαίσιο κινούνται στο ίδιο πνεύμα με το νόμο - πλαίσιο της ΝΔ και παρουσιάζουν ελάχιστες, επιμέρους και επιφανειακές διαφοροποιήσεις που δεν αναιρούν το αντιδραστικό του περιεχόμενο.

Μάλιστα, στην ίδια λογική, της κοροϊδίας των φοιτητών που αγωνίζονται, κινείται και η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ, που σημειώνει ότι «οι κύριες αιχμές αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση είναι οι τετραετείς συμβάσεις και οι μάνατζερ στις σχολές, τα ΚΕΣ, η περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, ο εσωτερικός κανονισμός, οι πιστωτικές μονάδες (...)», όταν όλα τα παραπάνω τα έχει υποστηρίξει σθεναρά, μέσα και από το «αντινομοσχέδιο» που επικαλείται ο Α. Τσίπρας και από ερωτήσεις στην Κομισιόν του τότε ευρωβουλευτή Α. Αλαβάνου. Και, βέβαια, ακριβώς επειδή ο ΣΥΝ πατάει σε δυο βάρκες, από τη μια βγάζει ανακοινώσεις δήθεν ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και την ίδια στιγμή η ΑΡΣΗ (πλατφόρμα του ΣΥΝ) μπαίνει μπροστά για την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων!

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ καλεί σε «αγώνα» για «τη διαμόρφωση ενός νέου νόμου πλαίσιο στην κατεύθυνση μιας αναβαθμισμένης, δημοκρατικής, δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα εξασφαλίζει την αυτονομία των ιδρυμάτων». Η «αυτονομία» όμως πάει παρέα με την ιδιωτικοποίηση και κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων, ενώ στο όνομα της «αυτονομίας» ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας απευθύνει ωμό εκβιασμό στα ιδρύματα τόσο για τα τετραετή προγράμματα όσο και συνολικά για την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου -πλαισίου. Οσο για τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, εκείνο που ενοχλεί τον ΣΥΝ, είναι «η σύνδεση της χρηματοδότησης με ανέφικτα, αλλά και ξένα προς την ακαδημαϊκή και επιστημονική πρακτική πλάνα, οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία τα πανεπιστήμια»! Συσκοτίζει δηλαδή ο ΣΥΝ το κύριο: Οτι τα τετραετή ακαδημαϊκά προγράμματα στρώνουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, για τη συναλλαγή τους με επιχειρήσεις - χορηγούς και την επιχειρηματική τους λειτουργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ