Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Οι πρώτοι στρατιώτες θεάθηκαν στους δρόμους προαστίων του Γιοχάνεσμπουργκ μετά την εντολή που έδωσε χτες ο Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Τάμπο Μπέκι, για αναχαίτιση του κύματος βίας κατά ξένων μεταναστών εργατών. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι τουλάχιστον 9.000 Μοζαμβικανοί μετανάστες εγκατέλειψαν τη Ν. Αφρική επιβιβαζόμενοι σε λεωφορεία με προορισμό την πατρίδα τους.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Η σύγκρουση βυτιοφόρου πετρελαίου με κομβόι μεταγωγικών του νιγηριανού στρατού που μετέφερε κυανόκρανους, που υπηρετούσαν στην αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 46 στρατιωτών. Το πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της νιγηριανής πρωτεύουσας Αμπούτζα.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Οι σουδανικές αρχές συνέλαβαν τον Αμπντελαζίζ Ούσαρε, διοικητή του ανταρτικού «Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας» που δρα στο Νταρφούρ, ανακοίνωσαν χτες τοπικά ΜΜΕ, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την πρόσφατη ανταρτική επίθεση σε περιοχή πλησίον της πρωτεύουσας Χαρτούμ.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Αντάρτες της νομαδικής φυλής των Τουαρέγκ επιτέθηκαν χτες σε στρατόπεδο του βορειο-ανατολικού (δυτικοαφρικανικού) Μάλι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 αντάρτες και 15 στρατιώτες κατά τις αιματηρές συγκρούσεις που ακολούθησαν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνομιλίες για τουλάχιστον μία ώρα είχε χτες ο φιλοδυτικός Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς με στελέχη των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» και το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

ΧΕΡΑΤ.-- Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν χτες στο Αφγανιστάν, από πυρά της αστυνομίας, που υπάγεται στην εγκάθετη από τις αμερικανο- ΝΑΤΟικές δυνάμεις κυβέρνηση, στην Τσαγκτσαράν, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν γιατί ένας Αμερικανός στρατιώτης στο Ιράκ, βεβήλωσε αντίτυπο του Κορανίου, έχοντάς το για στόχο στη σκοποβολή. Ακόμα επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν το τελευταίο διήμερο σε διάφορες περιοχές της Σρι Λάνκα, μεταξύ των Ταμίλ και του κυβερνητικού στρατού, με αποτέλεσμα περίπου 27 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με το στρατό, οι 25 ήταν «αντάρτες των Ταμίλ» και δύο στρατιώτες.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Τις βάσεις για την έναρξη διαλόγου θέσανε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και αποτελούν πλειοψηφία στη Βουλή. Τα κόμματα Κίνημα για το Σοσιαλισμό Επαναστατικό και Εθνικό Κίνημα και Εθνική Ενότητα υπέγραψαν από κοινού με τον αντιπρόεδρο Αλβαρο Γκρασία Λινέρα και τον πρόεδρο της Βουλής Αντμούντο Νοβίλιο τις «Βάσεις για την Εθνική Συμφιλίωση».

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Δύο αδέλφια επτά και εννέα ετών κατηγορούνται ότι βασάνισαν και σκότωσαν ένα κορίτσι δύο ετών με «πλήρη επίγνωση» του τι έκαναν στο θύμα τους, σύμφωνα με τη δικαστή Μάρτα Πασκουάλ, μετέδωσε το εθνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αργεντινής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ