Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινά πυρά κατά αμάχων Παλαιστινίων

«Μικρο-εμπλοκές» αμέσως μετά την ανακοίνωση της επανάληψης των ισραηλινο-συριακών έμμεσων συνομιλιών

Πυρ άνοιξε ο ισραηλινός στρατός κατά Παλαιστινίων που διαδήλωναν ενάντια στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας

Associated Press

Πυρ άνοιξε ο ισραηλινός στρατός κατά Παλαιστινίων που διαδήλωναν ενάντια στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Με αληθινά πυρά αντιμετώπισαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες χιλιάδες Παλαιστινίους που διαδήλωσαν, χτες, στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι της Λωρίδας της Γάζας κατά του απάνθρωπου αποκλεισμού της περιοχής. Οι διαδηλωτές πλησίασαν προς το φυλάκιο και ορισμένοι από αυτούς άρχισαν να πετούν πέτρες. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με δακρυγόνα και σφαίρες, σκοτώνοντας έναν 22χρονο διαδηλωτή και τραυματίζοντας άλλους 17.

Νωρίτερα, καμικάζι που οδηγούσε φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά επιτέθηκε στο μεθοριακό πέρασμα Ερετζ, μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας την κατάρρευση μέρους της διάβασης για τους πεζούς. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι οργανώσεις «Τζιχάντ» και «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα».

Η επίθεση αναμενόταν να επηρεάσει τις συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων και εκπροσώπων της «Χαμάς» που διεξάγονται με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, προκειμένου να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ως προς την προοπτική επίτευξης, δε, συνολικής ισραηλινο - παλαιστινιακής συμφωνίας, ενδεικτικές προφανώς είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, που άρχισε 3ήμερη περιοδεία στην περιοχή. Ο Κουσνέρ χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη» μια τέτοια προοπτική, λόγω της «σκληρής καθημερινότητας επί χρόνια», αλλά και λόγω της «συνέχισης των εποικισμών».

Δηλώσεις και όροι μετά την ανακοίνωση

«Το Ισραήλ θέλει ειρήνη με τους γείτονές του και γνωρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένοι συμβιβασμοί. Ομως, η Συρία θα πρέπει να πάρει αποστάσεις από το Ιράν και να διακόψει τις σχέσεις της με τις «Χεζμπολάχ» και «Χαμάς»». Αυτό δήλωνε η Ισραηλινή υπουργός Τζίπι Λίβνι, χθες μία ημέρα μετά την επιβεβαίωση της επανάληψης «έμμεσων» ισραηλινό-συριακών υπό τουρκική διαμεσολάβηση.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Δαμασκού, διά στόματος του υπουργού Πληροφόρησης που κατέστησε σαφές ότι «η επιβολή προϋποθέσεων δε θα βοηθήσει σε αποτελεσματικές συνομιλίες, γιατί δε γίνονται αποδεκτές από τη Συρία», ενώ επαναλάμβανε πως το Ισραήλ δηλώνει ότι γνωρίζει τις συριακές απαιτήσεις, δηλαδή την ολική επιστροφή των υψωμάτων του Γκολάν. Παρά την «ένταση» αυτή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν, ανακοινώνοντας τον τερματισμό του πρώτου γύρου των επαφών και αφού διευκρίνισε ότι θα επαναλαμβάνονται «περιοδικά», υποστήριξε ότι «υπάρχει ικανοποίηση και στις δύο πλευρές από τα πρώτα βήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ