Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις

Οι συμβιβαστικές θέσεις αρκετών συνδικαλιστικών ηγεσιών υποσκάπτουν τη δυναμική των απεργιών

Από την κινητοποίηση των απεργών στη Μασσαλία

Associated Press

Από την κινητοποίηση των απεργών στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οκτώ συνδικάτων και συμμετείχαν, χτες, στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 153 πόλεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά σχέδια αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης κατά ένα έτος. Τα συνδικάτα πραγματοποίησαν κοινές πορείες, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν στους σιδηροδρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα συνδικάτα ζητούν «δίκαιο και ανοιχτό διάλογο» με την κυβέρνηση για την αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς ορισμένα από αυτά, όπως η σοσιαλιστική CFDT, δε διαφωνούν, επί της αρχής, με τις αλλαγές.Αξιοποιώντας αυτήν ακριβώς τη «στάση», η κυβέρνηση επιμένει στα σχέδιά της, κάτι που κατέστησε σαφές, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός Φιγιόν.

Διάσπαση των απεργών αλιέων

Διχασμός επικρατεί στις τάξεις των αλιέων. Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με τον υπουργό Γεωργίας και Αλιείας, την Τετάρτη, έλαβαν διαβεβαιώσεις για άμεση χορήγηση, του πρώτου μέρους, της τρίχρονης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (συνολικού ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ) που είχε ανακοινωθεί από τις αρχές του έτους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξήσεις της τιμής των καυσίμων.

Η διαβεβαίωση, όμως, δεν ικανοποίησε όλες τις ενώσεις αλιέων καθώς εκτιμούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα αποφασίστηκαν με γνώμονα τις τιμές των καυσίμων στις αρχές του χρόνου, και αυτές έχουν, ήδη, αυξηθεί κατά 30%. Ετσι, χτες, οι αποκλεισμοί λιμανιών αλλά και δεξαμενών καυσίμων και εμπορευμάτων συνεχίστηκαν, από τους αλιείες, σε αρκετά λιμάνια της χώρας, όπως η Μασσαλία και η Λα Ροσέλ, όπου δεν έλειψαν οι αψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, ο αποκλεισμός, που πλέον συμπληρώνει μία εβδομάδα, έχει αρχίσει να προκαλεί ελλείψεις καυσίμων στα βενζινάδικα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ