Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ
Πλαστικό «λουρί» στους αγρότες

Τα κέρδη του πλαστικού χρήματος ζήλεψε η διοίκηση της ΑΤΕ και ενόψει της μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης της τράπεζας στήνει μια νέα κερδοσκοπική φάκα σε βάρος των αγροτών. Πρόκειται για την ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ - MAESTRO, την παρουσίαση της οποίας έκαναν χτες από κοινού ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και ο διοικητής της ΑΤΕ Π. Λάμπρου.

Με περισσή υποκρισία επιχείρησαν να εμφανίσουν την ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ ως παροχή στους αγρότες, λέγοντας πως δεν είναι... «τραπεζικό προϊόν, αλλά μια πολιτική απόφαση». Ωστόσο, είναι φανερό ότι η διοίκηση της ΑΤΕ με τις πλάτες της κυβέρνησης ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση των κερδών, όπως άλλωστε όλες οι ιδιωτικές τράπεζες. Αλλωστε, η ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ ξεκινάει, αφού πρώτα η ΑΤΕ «έπνιξε» την αγροτική πίστη και απαγόρευσε στους συνεταιρισμούς να δανείζονται για λογαριασμό των αγροτών.

Οπως ειπώθηκε χτες, η ΑΓΡΟΚΑΡΤΑ θα είναι μια επαγγελματική πιστωτική - χρεωστική κάρτα που θα μπορούν να αποκτούν προαιρετικά από τις 15 Οκτώβρη οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό που δεν ειπώθηκε όμως είναι ότι οι μη ενήμεροι αγρότες θα αποκλείονται. Οσον αφορά τη χρεωστική «πλευρά» της κάρτας, ειπώθηκε ότι θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις και από το 2001 θα περνούν σε αυτή και οι επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και άλλες πληρωμές. Για την πιστωτική «πλευρά» ειπώθηκε ότι ανάλογα με παραγωγική δραστηριότητα καθορίζεται το πιστωτικό όριο και πως το επιτόκιο θα είναι 8,45%. Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι αγορές με την πιστωτική κάρτα θα αφορούν μόνο τα αναγκαία αγροτικά εφόδια και τίποτε άλλο, ενώ η ενημέρωση για την κίνηση λογαριασμού θα γίνεται κάθε τρίμηνο και η εξόφληση των οφειλών σε ετήσια βάση.

Αυτό, πάντως, που διαφαίνεται είναι ότι η διοίκηση της ΑΤΕ ετοιμάζεται να ρίξει τους αγρότες στον κυκεώνα των πιστωτικών καρτών, εξαναγκάζοντάς τους να πληρώσουν ένα εξίσου τοκογλυφικό επιτόκιο σχεδόν τριπλάσιο του πληθωρισμού και αν δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις οφειλές της κάρτας στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια, τότε ο ανατοκισμός των οφειλών «θα πάει σύννεφο» και τα χρέη θα φτάσουν στα ύψη. Δηλαδή μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η ΑΤΕ επιχειρεί να οδηγήσει στην υπερχρέωση και όσους αγρότες είναι ακόμα ενήμεροι. Οσο για τους μη ενήμερους αγρότες, αυτοί θα εξαναγκάζονται πλέον να σέρνονται στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ για να δανειστούν με ακόμα πιο ληστρικά επιτόκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ