Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ
Η «ανωτατοποίηση» είναι μόνο βιτρίνα

Με μια ανακοίνωση, που καταγγέλλει την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξορμούν οι σπουδαστές της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (ΠΚΣ) στα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου, τονίζοντας ότι «προωθείται η πρόσδεση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις και η αλλαγή της λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και προσπαθώντας να ξεπεράσει το αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει στην κυβέρνηση το καθεστώς των ΤΕΙ, ανακοίνωσε ότι αυτά θα γίνουν Ανώτατα, μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης. Τις εξαγγελίες αυτές είχε σπεύσει να χαιρετίσει με ενθουσιασμό το προεδρείο της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, ενώ έντονες επιφυλάξεις είχε εκφράσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

«Οι υποσχέσεις του υπουργού για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ στην ουσία είναι μια βιτρίνα και δεν απαντούν στο αδιέξοδο των σπουδαστών και των Ιδρυμάτων. Πόσο μάλιστα, όταν αυτή η ανωτατοποίηση θα προκύψει ύστερα από τη διαρκή αξιολόγηση, με βάση το τι προσφέρει στις επιχειρήσεις (αφιλοκερδώς σχεδόν) το κάθε ίδρυμα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΚΣ και καταγγέλλει ότι ο υπουργός προσπαθεί «να καλλιεργήσει αυταπάτες, "βαφτίζοντας" τα ΤΕΙ ανώτατα χωρίς καμιά απολύτως αλλαγή στο χαρακτήρα σπουδών, στα προγράμματα, στην υποδομή».

Παράλληλα, η ΠΚΣ αναφέρεται στην εφαρμογή της οδηγίας 89/48 και στο νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που βρίσκεται στα σκαριά, τονίζοντας ότι με την πρώτη ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικά πανεπιστήμια και υποβαθμίζονται τα ΤΕΙ στο επίπεδο των ΙΕΚ, ενώ με το δεύτερο «τα ΤΕΙ θα αναγκάζονται να στρέφονται σε χορηγούς - επιχειρήσεις, μετατρέποντας τη γνώση σε εμπόρευμα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΠΚΣ ενημερώνει τους σπουδαστές για την αποπροσανατολιστική στάση των παρατάξεων ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, που στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ απέφυγαν να πάρουν ουσιαστική θέση πάνω στα προβλήματα των σπουδαστών και απλώς ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

«Το σπουδαστικό κίνημα, όμως, δεν πρόκειται να "φάει" το κουτόχορτο που προσφέρουν απλόχερα η κυβέρνηση με τους συνοδοιπόρους της (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ)», τονίζει η ΠΚΣ καλώντας τους σπουδαστές μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και με συντονισμό της δράσης τους να βάλουν στην άκρη αυτούς που θέλουν να παίξουν με το μέλλον τους. «Ολοι οι σπουδαστές μαζί ενωμένοι θα διεκδικήσουμε σπουδές με ποιότητα και αξία με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Ολοι οι σπουδαστές μαζί θα διεκδικήσουμε την κατάργηση του τεχνητού διαχωρισμού ΑΕΙ - ΤΕΙ, με στόχο την Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση», καταλήγει η ΠΚΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ