Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Της επιφυλάσσουν ρόλο ... προπαγανδιστή της αντιδραστικής Ευρωσυνθήκης

Η αρμόδια επιτροπή ασχολήθηκε χτες με την επεξεργασία της πρώτης ενότητας

Ρόλο προπαγανδιστή της αντιδραστικής Ευρωσυνθήκης επιφυλάσσουν για τη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που επεξεργάζεται τη Συνθήκη. Βουλευτές των δύο κομμάτων πρότειναν να αναλάβει η Επιτροπή πρωτοβουλίες (ακόμα και χάπενινγκ!) προκειμένου να «περάσει» πιο εύκολα στον ελληνικό λαό η Ευρωσυνθήκη.

Στην επιδίωξη αυτή αντέδρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσανδράκης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί η Βουλή να αναλάβει το ρόλο του προπαγανδιστή της Ευρωσυνθήκης. Εάν, είπε, το θέμα είναι η δημοσιότητα, τότε η κυβέρνηση ας προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκρισή της, διαδικασία μέσω της οποίας θα δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα.

Χτες η Επιτροπή ασχολήθηκε με την επεξεργασία της πρώτης ενότητας της Ευρωσυνθήκης, στην οποία περιέχονται οι γενικές διατάξεις και τα προτεινόμενα όργανα της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο προοίμιο της Συνθήκης, ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι πρόκειται για υποκρισία διακηρύξεων, όπως ο σεβασμός στη δημοκρατία, η αξιοπρέπεια, η ισότητα, αφού η πρακτική της ΕΕ έχει δείξει κατά πόσο σέβεται όλα τα παραπάνω. Δεν μπορεί, είπε, για παράδειγμα, να αναφέρεται ότι η ΕΕ σέβεται τον πολιτισμό όταν αυτός έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και πηγή κέρδους. Το ίδιο υποκριτικές, είπε, είναι και οι διακηρύξεις για την «πλήρη απασχόληση», αφού με αυτήν εννοείται η δουλειά ακόμα και μια ώρα την εβδομάδα, η ανασφάλιστη εργασία ή η μερική απασχόληση.

Ενδεικτικό, συνέχισε, των επιδιώξεων της ΕΕ είναι και πρόβλεψη ότι αυτή θα λειτουργεί στα πλαίσια «της άκρως ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς», δηλαδή στον καταστροφικό για τους λαούς ακραίο καπιταλισμό. Δεν μπορεί, είπε ο Κ. Αλυσανδράκης, να εμφανίζεται η ΕΕ ως τιμητής της δημοκρατίας, αφού οι πραγματικές της επιδιώξεις φάνηκαν με το αιματοκύλισμα των Βαλκανίων.

Με την Ευρωσυνθήκη, τόνισε, παραμένει στην ουσία η πρόβλεψη του «Ευρωσυντάγματος» για την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι του εθνικού, ενώ, παρά τα όσα ισχυρίζονται οι προπαγανδιστές της, τα εθνικά κοινοβούλια απλώς θα ενημερώνονται για τις αποφάσεις που θα παίρνουν κάθε φορά τα όργανα της ΕΕ. Προβλέπεται, τόνισε, περαιτέρω μεταφορά εθνικών αρμοδιοτήτων στην ΕΕ, περιορίζεται η ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων και όσον αφορά το διεθνή χώρο επιδιώκεται η διεκδίκηση λείας από τις ΗΠΑ με μέσο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ