Κυριακή 1 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Γραφή πυκνή, συμβολική

Εφτασε στα χέρια μας από την πολωνο-ελληνική ποιητική σειρά του «ΗΛΙΟΔΩΡΟΥ» (HELIODOR) η συλλογή της βραβευμένης ποιήτριας Μαρίας Μιστριώτη υπό τον τίτλο «ΚΑΙ ΝΟΣΤΟΝ ΕΜΟΝ».

Εύστοχα σκιαγραφεί το έργο της στον πρόλογό του ο Πάβεου Κρούπκα, που σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η ποιήτρια από τη Χαλκίδα, πατρίδα των πρώτων οικιστών, σε μικρές ποιητικές μορφές, εμπνευσμένες από το ομηρικό έπος, ανοίγει μπροστά στον αναγνώστη έναν μαγικό και τρυφερό κόσμο ονείρων και αισθήσεων, ιδανικών και ανησυχιών. Η λυρική της εξομολόγηση είναι ένα κράμα μονολόγου και διαλόγου με το αγαπημένο πρόσωπο, λόγια απλά και ψιθυριστά που όμως ηχούν δυνατά με τη φόρτιση μιας συμπυκνωμένης εκφράσεως. Λόγια του Οδυσσέα, καθώς αντιλαλούν την ορμή προς το ιδεώδες της ευτυχίας το οποίο είναι απρόσιτον. Η Μαρία Μιστριώτη, όπως οι περισσότεροι Ελληνες ποιητές, συνδυάζει με δεξιοτεχνία τα παραδοσιακά και τα μοντέρνα στοιχεία, τόσο στην ιδεολογική όσο και στην αισθητική διάσταση. Σ' αυτά όμως προλαβαίνει να δώσει μια χαρακτηριστική, προσωπική απόχρωση. Σε ολίγες μικρές ποιητικές συλλογές δημιούργησε ένα ιδιόμορφο ύφος και ένα ποιητικό σύνολο, η λιτή διακόσμηση του οποίου εμβαθύνει την έκφραση ούτως ώστε οι τρυφεροί της ψίθυροι μες στα πλατιά, απέριττα διαστήματα, ν' αντηχούν με τη γνήσια, φυσική δύναμη».

Η Μ. Μιστριώτη έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Προσεγγίσεις», «Στη γη των Λαιστρυγόνων», «Στις φλέβες του χρόνου», «'Ανεμός τε κυβερνήτης» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ