Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Καρφί» δεν καίγεται στις κυβερνήσεις των καπιταλιστικών κρατών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν αυτά στέκονται εμπόδιο στα κέρδη και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μια χρονιά η ετήσια Εκθεση 2008 της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Οι ανισότητες, οι πολεμικές συρράξεις, η άγρια εκμετάλλευση, η φτώχεια, τα βασανιστήρια, τα κλειστά σύνορα σε ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κόσμου απ' άκρη σ' άκρη. Ερμητικά κλειστά εξακολουθούν να είναι τα σύνορα στην Ευρώπη, για ενήλικες και παιδιά. «Ορισμένοι κρατήθηκαν έκνομα, πολλοί απελάθηκαν πριν καν εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο, ενώ άλλοι στάλθηκαν σε χώρες όπου κινδύνευαν». Τέτοια είναι η κατάσταση και στην Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιείται ως «συνοριοφύλακας» της ΕΕ. Επιπλέον, όπως σημειώνει η Εκθεση, πραγματοποιήθηκαν αναγκαστικές εξώσεις σε Ρομά.

Ενδεικτικά του χαρακτήρα της ανάπτυξης και ποιον ωφελεί αναφέρουμε μερικά από τα πολλά παραδείγματα: Στην Ινδία, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη συνοδεύτηκε από περαιτέρω περιθωριοποίηση των 300 εκατ. ήδη φτωχών και ευάλωτων ανθρώπων. Αιτία; Τα κέρδη των πολυεθνικών, «καθώς η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων άφησε άστεγους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς ελπίδα επιστροφής στις εστίες τους ή αποζημιώσεις». Το ίδιο και στην Αφρική, όπου «σε πολλές χώρες έγιναν αναγκαστικές εξώσεις για να πραγματοποιηθούν έργα οικονομικής ανάπτυξης».

Κατά τα άλλα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους ηγέτες της υφηλίου να δώσουν εξηγήσεις, να ζητήσουν συγνώμη και να δεσμευτούν ξανά, όπως άλλωστε έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ