Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε ιδιώτες η φροντίδα τους!

Μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση ανέλαβε την πλήρη επίβλεψη 123 προσφύγων, κατόπιν συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση

Associated Press

Τη μεταφορά και πλήρη επίβλεψη 123 προσφύγων, μεταξύ τους και 22 ανηλίκων, έχει αναλάβει «εργολαβικά» η ΜΚΟ PRAKSIS (ΠΡΑΞΙΣ) μετά από συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση! Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση παραχωρεί σε ιδιώτες, μια υπηρεσία που θα έπρεπε να σχεδιάζει και να υλοποιεί η ίδια στο πλαίσιο της κρατικής δωρεάν και υψηλού επιπέδου μέριμνας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά και ευαίσθητα θέματα διαχείρισης ανθρώπινων ζωών.

Και σε αυτήν την περίπτωση αποκαλύπτεται η επιδίωξη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να ανατεθεί σε ιδιώτες η διαχείριση του ζητήματος των μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα.

Η PRAKSIS ανέλαβε τη μεταφορά 123 προσφύγων - οι περισσότεροι Αφγανοί - από τον Πειραιά στο πρώην Δημοσιογραφικό Χωριό στην 5η Κατασκήνωση του Αγ. Ανδρέα. Από αυτούς, 121 είχαν μεταφερθεί από τη Λέρο και 2 από τη Ρόδο, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Αίσθηση προκαλεί, τόσο η συνεργασία της ΜΚΟ με τις αρχές, σαν να πρόκειται για κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, αλλά και το ότι η PRAKSIS έχει αναλάβει - και μάλιστα με εθελοντές,(αλήθεια, τζάμπα προσφέρουν και αυτοί και η ΜΚΟ;), εργαζόμενους - να φέρει σε πέρας τα εξής: Προετοιμασία του χώρου, παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενημέρωση όλων για νομικές διαδικασίες που τους αφορούν, ακόμα και τη μεταφορά ανηλίκων σε Κέντρα Υποδοχής που τα διαχειρίζονται άλλες ΜΚΟ! Τη διατροφή τους έχει αναλάβει εταιρεία κέτερινγκ με τη μέριμνα του «Ερυθρού Σταυρού».

Κάλυψη στην κυβερνητική πολιτική

Οι ανήλικοι υπολογίζονται στους 22 και η ΜΚΟ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ...μεριμνήσει για τα Κέντρα Υποδοχής Ανηλίκων, όπου θα μεταφερθούν 17 πιστοποιημένοι ανήλικοι, όσοι, δηλαδή, μπορούν να αποδείξουν ότι είναι κάτω των 18 ετών. Από τους 17 οι 13 θα μεταφερθούν σε Κέντρα Υποδοχής που λειτουργούν με ευθύνη των ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» και «Κοινωνική Αλληλεγγύη», στο Βόλο και στη Θεσσαλονίκη.

Επιθυμία να κάνουν αίτηση για άσυλο εξέφρασαν 53 άτομα. Κι ενώ τα ποσοστά χορήγησης ασύλου είναι «υπό του μηδενός», η PRAKSIS έρχεται να καλύψει την πολιτική αυτή, λέγοντας ότι ο «συντονισμός και η μέριμνα για τα αιτήματα ασύλου από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών του υπουργείου Εσωτερικών ήταν άμεσος και αποτελεσματικός». Οταν, μάλιστα, είναι γνωστό το τι σημαίνει για τους μετανάστες Διεύθυνση Αλλοδαπών με τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης, την εντολή απαγόρευσης σε μετανάστες να βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. Πάτρα και Ηγουμενίτσα για τους Αφγανούς) κ.ά.

Δεν τους ελέγχει κανείς

«Αυτή η ανάθεση της στοιχειώδους φροντίδας των προσφύγων στον ιδιωτικό τομέα, αυτή η "πρόνοια" του χειρίστου είδους, παρέχεται επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους απελάσει. Οι αφγανικής καταγωγής συγκαταλέγονται στους ανέφικτου απελάσεως για πρακτικούς, διπλωματικούς λόγους», σημειώνει στον «Ρ» η Λίνα Κροκίδη, δικηγόρος και μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Επιπλέον, τονίζει ότι τους ιδιώτες δεν μπορεί να τους ελέγξει κανείς, ούτε το κίνημα ούτε οι μαζικοί φορείς. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, τον Οκτώβρη του 2007, περισσότεροι από 1.600 ανήλικοι μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, προωθήθηκαν στην πορνεία.

Ποια είναι η PRAKSIS

Είναι μια ΜΚΟ, που ιδρύθηκε το 2004 μέσα από προγράμματα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (άλλοι φιλάνθρωποι των καπιταλιστών). Ασχολείται με: Παιδιά των φαναριών, οικονομικούς μετανάστες, αιτούντες άσυλο /πρόσφυγες, άστεγους, χρήστες ναρκωτικών, Τσιγγάνους, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), αποφυλακισμένους, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της εμπλοκής των επιχειρήσεων σε μια σειρά τομείς και στη συνεργασία τους με ΜΚΟ. Είναι «έμπιστο τέκνο» του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, από το οποίο χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα για να προσφέρει βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας και να ενισχύσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που έχει συρρικνωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ