Πέμπτη 29 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΚΑΡΕΠΗΣ
Αντανάκλαση του επιχειρηματικού ανταγωνισμού

Καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας

Ο Φ. Ακαρέπης
Ο Φ. Ακαρέπης
Οι αναδιαρθρώσεις στην καπιταλιστική οικονομία τα τελευταία χρόνια, η συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων πολυεθνικών, η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσά τους για την αύξηση των κερδών και την κατάκτηση νέων αγορών, έχουν την αντανάκλασή τους στο χώρο των τροφίμων.

Η παραγωγή, η διακίνηση και η εμπορία των τροφίμων από τις πολυεθνικές (UNILEVER, MINERVA...) οδήγησε στην υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων μέσα από την αξιοποίηση και νέων τεχνολογιών - καινοτομιών στο όνομα του ξέφρενου κυνηγητού του κέρδους.

Ετσι τα διατροφικά σκάνδαλα στο βαθμό που αποκαλύπτονται είναι αναπόφευκτα στην καπιταλιστική οικονομία και καλούνται οι κυβερνήσεις, η ΕΕ και οι πολυεθνικές εκ των υστέρων να τα διαχειριστούν και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Σε σχέση με τη φιλολογία των τελευταίων ημερών, σημείωσε ότι «η κριτική για απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, για αλληλοεπικαλύψεις και μπερδέματα υπηρεσιών, στο βαθμό που δε συνοδεύεται με την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών, λειτουργεί σαν άλλοθι για τη συγκάλυψη των αλλεπάλληλων διατροφικών σκανδάλων. Ετσι δεν αποκαλύπτεται η αδυναμία να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος στην καπιταλιστική αγορά τροφίμων».

Πάντως, συνέχισε, «η δημιουργία του ΕΦΕΤ την τελευταία δεκαετία ως επιτελικού οργάνου αντί να ενιαιοποιήσει τον έλεγχο τροφίμων - όπως ισχυρίζονταν οι εισηγητές του - αποδείχτηκε στάχτη στα μάτια του κόσμου, ώστε να δείξει εμπιστοσύνη στα υποβαθμισμένα προϊόντα των πολυεθνικών. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες ελέγχου απονευρώνονταν, αποδεικνύοντας ότι ο ΕΦΕΤ ήταν στον αέρα χωρίς υποδομή και ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Μα κι όταν τελικά ένα προϊόν αποκαλύπτεται βλαπτικό για την υγεία - συνέχισε ο ομιλητής - τα μέτρα καταστολής και επιβολής προστίμου και άλλων ποινών αποδεικνύονται ουσιαστικά ανώδυνα για τις πολυεθνικές και, σε τελευταία ανάλυση, μόνο τις μικρές επιχειρήσεις επιβαρύνουν, συμβάλλοντας σαν μηχανισμός στη συγκεντροποίηση κεφαλαίου.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος - τόνισε - βρίσκεται στον περιορισμό της διατροφικής απειλής, με ουσιαστικό προληπτικό κρατικό έλεγχο σε όλες τις φάσεις παραγωγής και διακίνησης τροφίμων. Με άμεση στελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου. Με πλήρη εξοπλισμό των εργαστηρίων με σύγχρονα όργανα ανάλυσης τροφίμων.

Για την πλήρη, όμως, εξάλειψη του φαινομένου, χρειάζεται κατάργηση των καπιταλιστικών μονοπωλίων και νέου τύπου οργάνωση της παραγωγής, που με συνολικό σχέδιο και εργατικό κοινωνικό έλεγχο θα παράγει και θα διακινεί προϊόντα και τρόφιμα με μόνο κριτήριο τη σωστή και υγιεινή διατροφή της λαϊκής οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ