Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΑΣΩ GENERAL»
Ξάστερη απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία

Προκλητικός ο πρόεδρος του ιδρύματος, στο πλευρό των εργαζόμενων το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο «ΙΑΣΩ General»
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο «ΙΑΣΩ General»
Αποφασιστικό μήνυμα στη διοίκηση του ομίλου «ΙΑΣΩ GENERAL», που το τελευταίο διάστημα έχει εξαπολύσει κυνήγι ενάντια σε όποιον δεν μπορεί να βάλει στο χέρι, έδωσαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι και οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ενωμένος και συλλογικός τους αγώνας μπορεί να τσακίσει κάθε προσπάθεια εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Η δυναμική περιφρούρηση της τρίωρης στάσης εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) στο «ΙΑΣΩ GENERAL» που αποφάσισε το επιχειρησιακό σωματείο, απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή Γιώργου Ταράνη, με την πρωτοπόρα συμβολή του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), ξεκαθάρισε στην εργοδοσία ότι η αυθαιρεσία της δε θα μείνει αναπάντητη.

Το πρώτο κιόλας λεπτό της τρίωρης στάσης εργασίας βρήκε «φραγμένες» από διαδηλωτές όλες τις εισόδους του ιδρύματος, ενώ ο χώρος γέμισε με πανό των συνδικάτων και σημαίες του ΠΑΜΕ. «Πάρτε πίσω τις απολύσεις!» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Οι ανακοινώσεις των συνδικάτων, τα «πηγαδάκια», τα συνθήματα απηύθυναν συνεχές κάλεσμα για αγωνιστική συστράτευση όλων των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που παραδίδει την υγεία σε ιδιώτες και τους επιτρέπει να θησαυρίζουν διπλά και τριπλά σε δικό τους βάρος: Ξεζουμίζοντάς τους, ποδοπατώντας τα δικαιώματά τους, ξεκοκαλίζοντας το πενιχρό τους εισόδημα αφού τους «πουλάνε» υπηρεσίες που θα 'πρεπε να αποτελούν αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα.

Προκλητική η εργοδοσία

Η απόλυση άλλωστε του Γ. Ταράνη, ο οποίος - όπως καταγγέλλεται - είχε απορρίψει «πρόταση» της εργοδοσίας να πάρει μέρος στο ψηφοδέλτιο που έστησε η ίδια με στόχο (στις εκλογές του περασμένου Γενάρη) να ελέγχει το επιχειρησιακό σωματείο, αναδεικνύει πόσο ανησυχεί το κεφάλαιο όταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι.

«Η κατάσταση εδώ είναι αφόρητη. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εντατικά, υποχρεώνονται να κάνουν υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται, η Επιθεώρηση έχει βάλει επανειλημμένα πρόστιμα, όμως συνεχίζουν (σ.σ. οι εργοδότες) και μάλιστα λένε ότι "κάθονται οι εργαζόμενοι από μόνοι τους"!» σημείωσε στο «Ρ» η Μαρία Νερούτσου, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου.

«Αναγκάζουν πολλούς να παραιτηθούν και τους στέλνουν στο άλλο ΙΑΣΩ... Κάνουν ένα πακέτο αναφορές για όποιον θέλουν και μετά λένε "σε απολύω γι' αυτό και γι' αυτό"», χωρίς όμως ο εργαζόμενος να έχει ενημερωθεί, να του έχει δοθεί η δυνατότητα να απαντήσει. «Στις εκλογές του Γενάρη κατέβασαν εργοδοτικό ψηφοδέλτιο. Μέχρι τότε τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους για να μη γραφτούν στο σωματείο, αλλά τότε έφεραν εργαζόμενους να γραφτούν στο σωματείο με το ζόρι».

Στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, όπως και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, αλλά και του ΠΑΜΕ Υγείας -Πρόνοιας. Χαρακτηριστικό του πόσο θορύβησε την εργοδοσία η χτεσινή κινητοποίηση είναι πως, όταν αχρηστεύτηκαν οι απεργοσπαστικοί της μηχανισμοί, κατέφυγε σε ευθείες απειλές. Ο πρόεδρος της επιχείρησης Ξενοφών Φαφούτης όχι μόνο ...φοβέρισε την πρόεδρο και τη γενική γραμματέα του επιχειρησιακού σωματείου ότι «θα τα πούμε...», αλλά και συνέχισε την επίθεση που οι μεγαλοεπιχειρηματίες κλιμακώνουν το τελευταίο διάστημα ενάντια στο θεσμό της συλλογικής σύμβασης, σχολιάζοντας «κλείσατε το νοσοκομείο και θέλετε να υπογράψετε και σύμβαση;..».

Κι όλ' αυτά, αφού πριν είχε τονίσει το «ενδιαφέρον» του για τους ασθενείς που ...επιβαρύνθηκαν από την κινητοποίηση. Η αληθινή αγωνία του ωστόσο αφορούσε μάλλον το αν τα καθαρά κέρδη για τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τα 20,4 εκατ. ευρώ του 2007, τα οποία (σε σχέση με το 2006) εκσφενδονίστηκαν κατά 52,5%!... Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθάρισαν ότι όχι μόνο η πάλη τους δε θα σταματήσει, αλλά και ότι θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις στην ιδιωτική Υγεία (2017-07-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-02-18 00:00:00.0)
Προωθεί μειώσεις μισθών (2011-11-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-05-05 00:00:00.0)
Στάση εργασίας στην WIND (2008-07-08 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η δίκη για το «Ιασώ» (2008-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ