Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Πουλάνε ευαισθησία για να αυξήσουν την κερδοφορία τους

Ενα ακόμα βήμα προς την ενίσχυση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα, δηλαδή στη δημιουργία «φιλάνθρωπου» και «ευαισθητοποιημένου» προφίλ του ελληνικού κεφαλαίου, έγινε προχτές παρουσία εκπροσώπων του παγκόσμιου και εγχώριου κεφαλαίου και με τις ευχές του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη και της αντιδημάρχου του Δήμου Αθηναίων, Αλεξίας Εβερτ.

Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ελληνικού Δικτύου Global Compact (Οικουμενικό Σύμφωνο) για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Κατά την εκδήλωση, ανώτατα στελέχη 50 επιχειρήσεων δεσμεύτηκαν να τηρούν τις αρχές του.

Το Οικουμενικό Σύμφωνο για την ΕΚΕ είναι μία εθελοντική, διεθνής πρωτοβουλία του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της οποίας οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν οικειοθελώς θα πρέπει να εφαρμόζουν υπεύθυνες συμπεριφορές και δράσεις. Αυτό εκφράζεται με αμελητέες για τα κέρδη τους δωρεές και χορηγίες των επιχειρήσεων, είτε σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, είτε απευθείας σε δραστηριότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή του κράτους. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Η Μαμά μαθαίνει Ελληνικά» χρηματοδοτείται από την τράπεζα «Γουέστερν Γιούνιον» στα πλαίσια της ΕΚΕ.

Το Οικουμενικό Σύμφωνο, που προωθεί ο ΟΗΕ, συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 1999 και παρουσιάστηκε σε 50 πολυεθνικές επιχειρήσεις και επιλεγμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη τον Ιούλη του 2000.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές του ΟΗΕ, το Οικουμενικό Σύμφωνο «αγκαλιάστηκε» γρήγορα από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, καθώς γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η πρόσκληση του ΟΗΕ αφορούσε στην παρότρυνση να δημιουργήσουν μία παγκόσμια συμφωνία κοινών αρχών και αξιών, οι οποίες θα προσδώσουν στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία ένα πιο «ανθρώπινο πρόσωπο».

Αυξάνει την κερδοφορία τους

Πέρα από τα οφέλη σε ιδεολογικό επίπεδο, οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο και για οικονομικά οφέλη μέσω της ΕΚΕ. Στην εκδήλωση ο Νίκος Αναλυτής, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ, υπογράμμισε τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι εταιρείες από την ένταξή τους στο Οικουμενικό Σύμφωνο. Ερευνες έχουν δείξει αύξηση των κερδών και του κύρους των επιχειρήσεων που υιοθετούν την ΕΚΕ.

Η Κέρστιν Μπορν, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την ΕΚΕ, δήλωσε πρόσφατα σε ελληνική εφημερίδα: «Βλέπουμε την ΕΚΕ ως εργαλείο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών. Μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα κέρδη, που είναι η πρωταρχική επιδίωξη μιας εταιρείας».

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΕ προετοιμάζει το έδαφος για εισβολή των επιχειρήσεων σε μια σειρά τομείς, που μέχρι τώρα, έστω και υποτυπωδώς είναι αρμοδιότητα του κράτους, όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Πολιτισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ