Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζουν αλιείς, αγρότες και οδηγοί φορτηγών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με περιοδικούς αποκλεισμούς σε λιμάνια της χώρας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι περισσότερες ενώσεις των Γάλλων αλιέων. Κάποιες, όπως η Ενωση Αλιέων του Καλέ, αποφάσισαν αναστολή αναμένοντας την αντίδραση της ΕΕ και της κυβέρνησης στα αιτήματά τους για μείωση των τιμών των καυσίμων. Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος έχει δεσμευτεί να προτείνει στην ΕΕ να επιβληθεί πλαφόν στο ΦΠΑ των καυσίμων και να χορηγήσει έκτακτη βοήθεια στις επαγγελματικές εκείνες ομάδες που πλήττονται κυρίως από την αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν και οι Γάλλοι αγρότες και οι οδηγοί φορτηγών. Χτες αποκλείστηκαν για αρκετές ώρες αποθήκες καυσίμων στην Ντιζόν και στο Οτ Σεν, ενώ προγραμματίζονται ανάλογες ενέργειες και για σήμερα. Παράλληλα, το συνδικάτο της CGT, που πρόσκειται στο Γαλλικό ΚΚ, κάλεσε σε απεργία στις 10 Ιούνη όλο το δημόσιο τομέα, από τις υπηρεσίες μέχρι τις δημόσιες μεταφορές. Η πρόταση έγινε δεκτή και από άλλα συνδικάτα, με αιχμή του δόρατος τις «μεταρρυθμίσεις» Σαρκοζί για το Δημόσιο, που προβλέπουν μείωση του αριθμού των εργαζομένων και μετακινήσεις τους από τομέα σε τομέα.

Κατά τα άλλα, το Παρίσι ετοιμαζόταν, χτες, να υποδεχτεί τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, στο παρθενικό του ταξίδι υπό τη νέα ιδιότητά του. Ο Πούτιν θα γίνει δεκτός με «προεδρικές» τιμές και αναμενόταν να συζητήσει κυρίως θέματα επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας, αλλά και συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ