Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
«Οχι» στην απάτη της παγκοσμιοποίησης

Μαχητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα και πορεία προς το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο συμβολικά βάφτηκε  μαύρο από οικοδόμους

Από την αντιιμπεριαλιστικήσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
Από την αντιιμπεριαλιστικήσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα
«Η παγκοσμιοποίηση είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Στο σύνθημα αυτό εκατοντάδες οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί, ναυτεργάτες, φοιτητές, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και άλλοι ένωσαν τη φωνή τους χτες με τις φωνές των χιλιάδων διαδηλωτών της Πράγας, πραγματοποιώντας αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στην Αθήνα και μαχητική πορεία στο υπουργείο Εμπορίου, το οποίο και έβαψαν με μαύρη μπογιά, για να συμβολίσουν τη «μαύρη» πολιτική της κυβέρνησης.

Οι συγκεντρωμένοι, που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), με αφορμή τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα, αποδοκίμασαν την πολιτική των διεθνών οργανισμών που έχουν βυθίσει στη φτώχεια δισεκατομμύρια ανθρώπους, που αυξάνει την ανισότητα πλούσιων και φτωχών χωρών και υπονομεύει τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τη μαχητική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, διατράνωσαν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος και έστειλαν το μήνυμα της διαρκούς αντίστασης στα σχέδια του κεφαλαίου, όπως εκφράζονται με την «παγκοσμιοποίηση» και τη «νέα τάξη», αλλά και με τις πολιτικές που ασκούνται επιμέρους σε κάθε χώρα.

Η χτεσινή κινητοποίηση είχε έντονο το χαρακτήρα αντίστασης και στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης, ενώ συνένωσε τις διαμαρτυρίες για την αύξηση της τιμής των καυσίμων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις, την αντιλαϊκή πολιτική στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ανδρέας Αβραμίδης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ,ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την επικράτηση και κυριαρχία των πολυεθνικών σε όλο τον κόσμο, καθώς η πορεία της παγκοσμιοποίησης των οικονομιών έχει οδηγήσει στην αύξηση της ανισότητας μεταξύ των κρατών.

Προκλητική παρέμβαση

Εντονη ήταν η αστυνομική παρουσία στη χτεσινή κινητοποίηση, αλλά και προκλητική καθώς απαγορεύτηκε σε οδηγούς ταξί και φορτηγών να συνενωθούν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές μαζί με τα οχήματά τους! Δεκάδες οδηγοί ταξί και φορτηγών δημόσιας χρήσης νωρίς το απόγευμα επιδίωξαν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση. Στο ύψος των Χαυτείων ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν στους οδηγούς να συνεχίσουν και να κατευθυνθούν προς το κτίριο του ΟΗΕ, με σαθρά επιχειρήματα, όπως ότι «παραβιάζεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας», αλλά και επειδή, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, «υπήρχε το ενδεχόμενο σύγκρουσης με άλλη πορεία!!!».

Απέναντι στην απαγόρευση υπήρξε έντονη παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου, προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Αθήνας και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδη. Ο βουλευτής του ΚΚΕ - ο οποίος παραβρέθηκε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα - απαίτησε να επιτρέψουν στους οδηγούς ταξί και φορτηγών να συνεχίσουν την πορεία τους, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να περιοριστεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Η πορεία

Με τα συνθήματα να πέφτουν βροχή και τις φωνές των Ελλήνων εργατών να συναντιούνται με αυτές των Ευρωπαίων εργατών στην Πράγα, ξεκίνησε η πορεία των διαδηλωτών από τα γραφεία του ΟΗΕ στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. «Οι ναυτεργάτες παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια και την ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση», ήταν ένα από τα πανό που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

«Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Ο ιμπεριαλισμός τη γη ξαναμοιράζει, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζει», ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν την Πανεπιστημίου, και την Πατησίων, από όπου πέρασε η πορεία για να καταλήξει στην πλατεία Κάνιγγος, στο υπουργείο Εμπορίου.

Εκεί οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που δεν εμπόδισε τους οικοδόμους να βάψουν συμβολικά τους τοίχους του υπουργείου με μαύρη μπογιά. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο οικοδόμος Αλέκος Κατσούλης: «Ηταν μια συμβολική κίνηση, στη μαύρη πολιτική της κυβέρνησης μαυρίσαμε το υπουργείο. Αυτό αρμόζει στη μαύρη πολιτική του υπουργείου Εμπορίου. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και ελπίζουμε να γίνει παράδειγμα για πολύ περισσότερους και να συμμετέχουν σ' αυτές».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η «Πρωτοβουλία Πράγα 2000». Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε τράπεζες της γύρω περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ