Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Ψυχή» του οι εργαζόμενοι

Και συνεδριακό κέντρο μετά «αναψυκτηρίου» ο Κούλες...

«Αναψυκτήριο» και «συνεδριακό κέντρο»... «οραματίζεται» η κυβέρνηση για τον Κούλε
«Αναψυκτήριο» και «συνεδριακό κέντρο»... «οραματίζεται» η κυβέρνηση για τον Κούλε
Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργός Πολιτισμού «κατεβαίνει» στην Κρήτη, εκθειάζει την πολιτιστική της κληρονομιά, «μοιράζει» υποσχέσεις, οικονομικά «ψίχουλα»... και αναχωρεί. Αυτό συνέβη και με την επίσκεψη του Μ. Λιάπη (31/5) στο Ηράκλειο.

Δηλώσεις όπως «η Κρήτη είναι για μας ένας χώρος πρώτης προτεραιότητας» στον πολιτισμό, το Ηράκλειο «αξίζει πραγματικά της προσοχής» του ΥΠΠΟ, δεν πείθουν γιατί υπάρχει... και η πραγματικότητα. Ετσι, στο πολύπαθο Μουσείο Ηρακλείου, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας, το εργαστήριο συντήρησης υπολειτουργεί με μόλις τρεις μόνιμους συντηρητές, ενώ λείπουν και ειδικότητες. Επιπλέον υπάρχει δραματική έλλειψη αρχαιολόγων, αφού η σύνταξη των μουσειογραφικών δελτίων - απαραίτητων για να ξεκινήσει κάποτε η μουσειογραφική μελέτη - γίνεται από μόλις 8 μόνιμους και 4 συμβασιούχους αρχαιολόγους για χιλιάδες αντικείμενα. Ο υπουργός υποσχέθηκε μόλις 250.000 ευρώ για τη μουσειολογική μελέτη η οποία είπε ότι «θα ξεκινήσει» όπως και η συντήρηση «με στόχο το μουσείο να ανοίξει για το κοινό έως τις αρχές του 2010». Δεν είπε όμως, πώς, με πόσους και με ποιους! Για πόσο ακόμα το κράτος θα σπεκουλάρει στην ηρωική προσφορά και στην αγωνία για το καλύτερο των εργαζομένων στην πολιτιστική κληρονομιά;

Την... «ταρίφα» των 250.000 ευρώ «έκοψε» και για το Φρούριο Κούλε, που, ως γνωστόν, καταρρέει. Αξίζει να θυμίσουμε ότι μόνο η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στοίχισε 200.000 ευρώ. Παρόλ' αυτά, και ενώ το μνημείο έχει άμεση ανάγκη εργασιών συντήρησης και στήριξης, ο υπουργός είπε ότι... «θα εξεταστεί η χρηματοδότηση της συνολικής στήριξης και στατικής αποκατάστασής του, με στόχο να αξιοποιηθεί ως συνεδριακό κέντρο και αναψυκτήριο»! Αλλη μια απόδειξη για το σε ποιο «κοινό» θέλει ν' «ανοίξει» τα μνημεία η κυβέρνηση.

Οσο για την Κνωσό, ο υπουργός υποσχέθηκε προσλήψεις ωρομισθίων (νέες «φουρνιές» εργασιακής ομηρίας) για τη διεύρυνση του ωραρίου επισκεψιμότητας, ενώ το στέγαστρο προστασίας των δυτικών αποθηκών του ανακτόρου, πάει για το τέλος του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ