Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δίδακτρα και επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια

Η προώθηση του σχεδίου νόμου για τα μεταπτυχιακά, που ανακοινώθηκε προχτές μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην εμβάθυνση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση. Στο πνεύμα των πρόσφατων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών, που δε χάνουν ευκαιρία να ξεκαθαρίζουν ότι οι «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία θα εφαρμοστούν με κάθε τρόπο, το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά συμπληρώνει το υπόλοιπο «πακέτο» των αναδιαρθρώσεων (νόμος - πλαίσιο, εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για ΚΕΣ, αξιολόγηση, πιστωτικές μονάδες κλπ.). Ενιαίος στόχος είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και η επιχειρηματική λειτουργία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Ο επονομαζόμενος «δεύτερος κύκλος» των μεταρρυθμίσεων στην ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι άλλο από το άνοιγμα της κερκόπορτας των πανεπιστημίων στις επιχειρήσεις και τα δίδακτρα. Αποτελεί συμπλήρωμα στο «πακέτο» των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, όπως προωθούνται μέσα από τη διαδικασία της Μπολόνια και τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Το ίδιο το σχέδιο νόμου αποτελεί ατόφια εφαρμογή της Μπολόνια, καθώς νομοθετεί τη διάσπαση των σπουδών σε κύκλους και τη μεταφορά μέρους της απαιτούμενης γνώσης σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Μ' αυτόν τον τρόπο επιφέρει άμεσο χτύπημα στις προπτυχιακές σπουδές και τα πτυχία, που υποβαθμίζονται σε τρίχρονα μπάτσελορ, ακόμα και αν δε μειωθεί η διάρκεια σπουδών.

Πρόκειται για «πακέτο» αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, δεμένων μεταξύ τους, καθώς όλες μαζί συμπληρώνουν ένα παζλ, με κύριο στόχο την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων και την πλήρη παράδοσή τους στις επιχειρήσεις. Αλλωστε, όταν η κυβέρνηση μιλάει για «εξωστρέφεια» των πανεπιστημίων, εννοεί αυτό ακριβώς: Να είναι τα πανεπιστήμια ανοιχτά στην αγορά, ανοιχτά στις ορέξεις και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδρυση μεταπτυχιακών προϋποθέτει την «αξιολόγηση» με όρους της αγοράς, για προγράμματα ξεκάθαρα προσανατολισμένα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, η κυβέρνηση εκβιάζει τα Ιδρύματα να εφαρμόσουν μια πολιτική, που τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το σύνολο των ρυθμίσεων του νόμου - πλαισίου και το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά έχουν αυτήν ακριβώς τη στόχευση. Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των ΚΕΣ και, γενικότερα, η προώθηση της αναγνώρισης ιδιωτικών πανεπιστημίων στόχο έχει να εντείνει την πίεση προς τα δημόσια ιδρύματα, ώστε μέσα από τον ανταγωνισμό να λειτουργήσουν με κριτήρια επιχειρηματικά.

Μόνη απάντηση στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου είναι η αγωνιστική διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι ριζοσπαστικές δυνάμεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να ορθώσουν αγωνιστικό ανάστημα και να δυναμώσουν την πάλη για ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού και της νεολαίας. Μια πάλη με συστατικό στοιχείο τη ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, την απειθαρχία στην ΕΕ, την ανυπακοή στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, οδηγίες και πολιτικές, από τις οποίες εκπορεύονται τόσο το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, όσο και το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζονται και προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ