Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Το σκάνδαλο με το ηλιέλαιο δεν είναι το τελευταίο!

Ο Χρ. Φώλιας προετοιμάζει την κοινή γνώμη για το ξέσπασμα του επόμενου σκανδάλου. Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι πηγή του προβλήματος είναι η πολιτική η οποία θεωρεί τα τρόφιμα εμπόρευμα που παράγονται με σκοπό το κέρδος

Η παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια χθες στη Βουλή ότι το περιστατικό με το μολυσμένο ηλιέλαιο δε θα είναι το τελευταίο δείχνει ανάγλυφα τους κινδύνους που δημιουργεί στον καταναλωτή η ασυδοσία της «ελεύθερης αγοράς». Ο υπουργός παρουσιάστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα και είπε χαρακτηριστικά ότι το περιστατικό με το ηλιέλαιο «δε θα είναι το τελευταίο και το ζητούμενο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι». Εξίσου αποκαλυπτικός και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Βλάχος, ο οποίος - ομολογώντας ότι η ευθύνη για την ανάκληση σκάρτων ή επικίνδυνων προϊόντων από την αγορά, είναι ευθύνη της κάθε εταιρείας - επιβεβαίωσε την παροιμία «βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»!

Κατά τα άλλα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναλώθηκαν σε ευχολόγια του τύπου «το θέμα δημόσια υγεία είναι κορυφαία προτεραιότητα για όλους μας» και άλλες παρόμοιες κορόνες. Και όλα αυτά, τη στιγμή που δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσουν πόσες ήταν οι ποσότητες και σε ποια προϊόντα έχουν διοχετευτεί στην αγορά. Ετσι, αφού είπαν πως οι έλεγχοι συνεχίζονται, στη συνέχεια ισχυρίστηκαν ότι σήμερα στην αγορά δεν υπάρχει μολυσμένο ηλιέλαιο, αλλά μόνο στις αποθήκες και γι' αυτό περιμένουν σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι πρόσφατα έγινε εισαγωγή ηλιελαίου από την Αργεντινή και παρά το ότι υπήρχαν τα σχετικά πιστοποιητικά ελέγχου, έχει σταλεί δείγμα στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να εγκριθεί η διακίνηση του προϊόντος.

Διατροφικά εγκλήματα είχαμε και θα έχουμε, όσο υπάρχει η πολιτική που θεωρεί τα τρόφιμα εμπόρευμα, τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Και για του λόγου το αληθές, έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση με τις «τρελές αγελάδες» και τα πρόσφατα σχέδια της ΕΕ, να επιτρέψει την εισαγωγή από τις ΗΠΑ κοτόπουλων, που είναι βουτηγμένα στο χλώριο.

Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, οι ευθύνες της ΕΕ είναι αυταπόδεικτες όχι μόνο γιατί με την πολιτική της ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά και επειδή με τις διάφορες οδηγίες της επιτρέπει να έρχονται στη χώρα μας προϊόντα σε υγρή μορφή ακόμα και με τάνκερ. Φυσικά, συνέχισε, έχει ευθύνες και η κυβέρνηση, γιατί συμφωνεί με τις επιταγές της ΕΕ, με αποτέλεσμα η αγορά μας να έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι και να μην επιβάλλονται ούτε καν πρόστιμα.

Με άλλοθι τη δράση του ΕΦΕΤ, είπε ο Στ. Σκοπελίτης, η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου και είναι χαρακτηριστικό ότι προεξοφλεί πως σε περιπτώσεις παρόμοιες με το μολυσμένο ηλιέλαιο θα κάνει το ίδιο. Τέτοιου είδους φαινόμενα, συνέχισε, δεν εξαλείφονται, όσο κυριαρχεί η λογική του καπιταλιστικού κέρδους.

Το πρόβλημα της διατροφής, είπε, είναι πολιτικό και απαιτείται να γίνει ουσιαστικός έλεγχος της παραγωγής όχι από τις ίδιες τις εταιρείες που εμπλέκονται, αλλά από το κράτος το οποίο έχει μηδενίσει τους απαραίτητους ελέγχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ