Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Αμεση συσχέτιση με κοινωνικούς παράγοντες

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση παρουσιάστηκε χτες από τον καθηγητή Γ. Τσιτούρη, στο 11ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική προσέγγιση των καρδιαγγειακών παθήσεων (ΚΑ) έκανε χτες ο καθηγητής καρδιολογίας, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου Γ. Τσιτούρης, στην έναρξη του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εταιρείας.

Η συσχέτιση των κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων με την Υγεία πρέπει να είναι σήμερα στις άμεσες προτεραιότητες των γιατρών, επισήμανε ο Γ. Τσιτούρης, τονίζοντας ότι: «Η στεφανιαία νόσος είναι κοινωνικό πρόβλημα και απαιτεί πολιτική λύση». Η φτώχεια, σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας κακής υγείας, υπογράμμισε παραθέτοντας συγκλονιστικά στοιχεία:

  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάθε μέρα 18.000 άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα. Τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από ΚΑ νοσήματα έχουν πλέον οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες, εξαιτίας των πολιτικών, κοινωνικών ανατροπών.
  • Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έχει παραταθεί σε όλο τον κόσμο εκτός των πρώην σοσιαλιστικών χωρών και των αφρικανικών χωρών. Το προσδόκιμο ζωής μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών είναι μεγαλύτερο κατά 20 έτη, ενώ η διαφορά φτάνει τα 40 έτη, αν συγκριθούν οι πλουσιότερες με τις φτωχότερες χώρες.
  • Οι πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ με το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού δαπανούν το 90% των παγκόσμιων δαπανών για την Υγεία, ενώ οι χώρες της Αφρικής, με το 20% του φορτίου νόσησης μόλις το 2%.

Ο Καθηγητής επισήμανε ότι η παγκοσμιοποίηση συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις στα συστήματα Υγείας στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και της μείωσης του δημόσιου τομέα, στην αφαίρεση των δυνατοτήτων ελέγχου της αγοράς που ευνοούν την εμφάνιση παραγόντων κινδύνου για νόσους, μέσα από την αλλαγή στη διατροφή, τις συνθήκες ζωής, το κάπνισμα κ.α. Η ιδιωτικοποίηση και η εξατομίκευση του κινδύνου νόησης έχουν υποκαταστήσει την πρόληψη και η νόσος έχει γίνει ατομική υπόθεση, είπε, παρουσιάζοντας και στοιχεία για την εκτίναξη των ιδιωτικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα το 2007 σε 57,2%.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινή αγροτική πολιτική σε ΕΕ και ΗΠΑ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας τροφίμων και ευνοεί την αθηροσκληρωτική νόσο, είπε. Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι οι γιατροί, οι υγειονομικοί έχουν καθήκον να αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων και τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, αλλά και να πιέσουν για τις αναγκαίες αλλαγές σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ