Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτοξεύονται και τα ασφάλιστρα

Νέες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων, προανήγγειλαν χτες οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιρειών στη διάρκεια ημερίδας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών με θέμα τον κλάδο του αυτοκινήτου. Με πρόσχημα την αύξηση των ασφαλιστικών καλύψεων, οι εταιρείες ετοιμάζονται να ακριβύνουν τα τιμολόγιά τους σε επίπεδα που, όπως λένε εκπρόσωποι του κλάδου, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διπλασιασμό των ασφαλίστρων μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι ασφαλιστικές εταιρείες, που όλα τα τελευταία χρόνια βλέπουν την κερδοφορία τους να εκτοξεύεται στα ύψη, για τις επερχόμενες ανατιμήσεις επικαλούνται οδηγία της ΕΕ για τα κατώτατα όρια υποχρεωτικής ασφάλισης, τα οποία θα πρέπει να έχουν υπερδιπλασιαστεί μέχρι τον Ιούνη του 2012. Η σχετική ρύθμιση, που θα περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, θα προβλέπει ότι η αύξηση των κατώτατων ορίων θα γίνει σε τρία στάδια, με στόχο τον Ιούνη του 2012 να φτάσουν το 1.000.000 ευρώ ανά θύμα για σωματικές βλάβες και ανά ατύχημα για υλικές ζημιές.

Είναι φανερό ότι η αύξηση αυτή στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα μονοπώλια του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικές αποζημιώσεις που μπορεί να κληθούν να καταβάλουν στους ασφαλισμένους. Αρκεί ο καθένας να αναλογιστεί τι ατύχημα πρέπει να προκληθεί για να γίνει ζημιά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ! Υποτίθεται, δηλαδή, ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες διαμορφώνουν τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων με δεδομένο ότι η ελάχιστη ζημιά που θα χρειαστεί να αποζημιώσουν θα αντιστοιχεί σ' αυτά τα ποσά. Και, ενώ ουδέποτε καταβάλει κάποια ασφαλιστική εταιρεία σε οδηγό ΙΧ τέτοια αποζημίωση, οι εταιρείες με πρόσχημα αυτά τα όρια διαμορφώνουν τα ασφάλιστρά τους σε δυσθεώρητα ύψη.

Ας σημειωθεί ότι, όπως αποκάλυψε η γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, Μ. Αντωνάκη, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται μια ακόμα χαριστική ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αφού θα νομιμοποιεί την καθυστέρηση της καταβολής αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους. Οπως είπε, θα προβλέπεται ότι οι εταιρείες θα μπορούν να υποβάλουν μέσα σε δύο μήνες από τη δήλωση του ατυχήματος την προσφορά για το ύψος της αποζημίωσης, από τριάντα ημέρες που είναι τώρα το σχετικό χρονικό περιθώριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ