Κυριακή 8 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Από τις 17 Ιούνη αρχίζουν τα χαράτσια

Το χαράτσι των 35 ευρώ ανά ιδιοκτησία και 20 ευρώ για κάθε αυτόνομο βοηθητικό χώρο (αποθήκες, γκαράζ κ.ά.) θα αρχίσουν να πληρώνουν από τις 17 Ιούνη εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων σε 107 περιοχές της χώρας (68 δήμων της Αττικής, 16 δήμων της Θεσσαλονίκης και 23 πρωτευουσών νομών), καθώς αυτές εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ολοι αυτοί καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» της κακοδιαχείρισης του έργου επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να επιβληθεί από την ΕΕ πρόστιμο επιστροφής κονδυλίων 100 εκατ. ευρώ, με τα οποία είχε συγχρηματοδοτήσει τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα. Με πρόσχημα το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε την αυτοχρηματοδότηση του έργου από τον ίδιο το λαό, που καλείται να πληρώσει προκαταβολικά με τα «κτηματόσημα» των 35 και 20 ευρώ, αλλά και με το χαράτσι του 1 τοις χιλίοις αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι κτηματογραφήσεις, συνολικά 1.150 εκατ. ευρώ!

Πέρα από εργαλείο χαρατσώματος του λαού, η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξελίσσεται σε εργαλείο εμπορευματοποίησης του δημόσιου δασικού πλούτου:

  • Με τη ρύθμιση επί ΠΑΣΟΚ στο νόμο 3127/2003, με τον οποίο χαρίζονται στους ίδιους τους καταπατητές χιλιάδες στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές, τις οποίες καταπάτησαν και τσιμεντοποίησαν!
  • Με το έργο που ανατέθηκε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. για την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο, που σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό του 20% με 30% του δημόσιου δασικού πλούτου!

Με το νέο πρόγραμμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια, αναμένεται να κτηματογραφηθούν 6,7 εκατ. ιδιοκτησίες. Οι ιδιοκτήτες των υπό κτηματογράφηση περιοχών θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση ιδιοκτησίας στα 76 Κτηματολογικά Γραφεία που θα ανακοινωθούν εντός των ημερών, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, εκτός αν είναι κάτοικοι του εξωτερικού, οπότε η προθεσμία λήγει στις 30 Δεκέμβρη. Η δήλωση μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά.

Δήλωση ιδιοκτησίας πρέπει να καταβάλλουν ιδιοκτήτες που έχουν κάθε είδους δικαιώματα επί των ακινήτων (ιδιοκτήτες με πλήρη ή μερική κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία ή άλλη προσωπική ή πραγματική δουλεία, εμπράγματη ασφάλεια, κατάσχεση κ.ά.).

Το τέλος των 35 ευρώ ή των 20 ευρώ προκαταβάλλεται σε τράπεζα και το αποδεικτικό κατατίθεται μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας. Αγρότες με παραπάνω από δύο αγροτεμάχια θα καταβάλλουν τέλος μόνο για δύο από αυτά (συνολικά 70 ευρώ).

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να επισυνάψει κάποιος ιδιοκτήτης μαζί με το έντυπο της δήλωσης που θα συμπληρώσει και εκτός της απόδειξης πληρωμής του τέλους, είναι φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης (π.χ. συμβόλαιο), φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου και η επίδειξη εγγράφου από το οποίο θα προκύπτει το ΑΦΜ (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας). Καλό θα ήταν, όμως, και για την ασφαλέστερη καταχώριση του ακινήτου, εφόσον υπάρχουν, να προσκομίσει απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο, τοπογραφικό διάγραμμα, ιδιαίτερα για αγροτεμάχια, και απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ