Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΕΙΣΜΟΣ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΑΣΣΟΣ
Σταθήκαμε και λίγο τυχεροί ... αλλά ως πότε;

Δήλωση στον «Ρ» του Σεισμολόγου - Ερευνητή στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Ο Σταύρος Τάσσος
Ο Σταύρος Τάσσος
«Ο σεισμός αυτός, για άλλη μια φορά, απέδειξε ότι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την καταστρεπτικότητα ενός σεισμού, είναι η εγγύτητα της εστίας του σε κατοικημένη περιοχή. Ας θυμηθούμε ότι πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα στις 6 Γενάρη 2008 έγινε ένας σεισμός 6,6 Ρίχτερ στο Λεωνίδιο, αλλά σε 86 χλμ. βάθος, ενώ απ' τις 14 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2008 έγιναν 3 σεισμοί με μεγέθη 6,5, 6,6 και 6,7 αλλά στο θαλάσσιο χώρο νότια της Μεθώνης και της Καλαμάτας. Και στις δύο περιπτώσεις οι σεισμοί αυτοί δεν προκάλεσαν παρά μικροζημιές, γιατί η εστία τους ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Επιπλέον, και στον τελευταίο σεισμό, πάλι σταθήκαμε σχετικά τυχεροί, γιατί αυτός δεν έγινε κοντά σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο. Μπορεί κανείς να αναλογιστεί, αν ήταν λίγο νοτιότερα ή λίγο βορειότερα, αν ήταν δηλαδή πιο κοντά στην Πάτρα ή στον Πύργο; Ακόμα περισσότερο να αναλογιστεί αν αντί για το 5,9 της Αθήνας, είχαμε το 6,5 της Ανδραβίδας;

Το γεγονός, λοιπόν, αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη της λήψης ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας. Που σημαίνει: Προσεισμικός έλεγχος μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών χώρων (σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια). Ακούσαμε και πάλι ότι πολλά δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, το νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα, δημαρχεία, εκκλησίες έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και πολλά απ' αυτά έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Επίσης, η ύπαρξη ελεύθερων χώρων, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα, για την καταφυγή και την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων, αλλά και γενικότερη ετοιμότητα του πληθυσμού, που επιτυγχάνεται με ασκήσεις ετοιμότητας σε εθνικό επίπεδο, είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη.

Ολα αυτά, βέβαια, σε μια άλλη κοινωνική οργάνωση που δεν εμπορευματοποιεί την κατοικία και τη γη, μπορούν να γίνουν ουσιαστικά πράξη. Σε κάθε όμως περίπτωση, τα μέτρα αυτά πρέπει να διεκδικηθούν άμεσα. Επιπλέον, θα πρέπει οι πληγέντες να διεκδικήσουν την ολική αποκατάσταση των σπιτιών τους με νέες σύγχρονες και αντισεισμικές κατασκευές. Η ανάγκη της αντισεισμικής προστασίας πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για το λαϊκό κίνημα».


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ