Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα τροπή στο θέμα αιχμαλώτων πολέμου;

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Πρωτοβουλία για την πιθανή επίτευξη ειρήνης στην Κολομβία ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει εκ νέου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, μία πρωτοβουλία όμως που περιλαμβάνει και την προτροπή (που προκαλεί ερωτήματα) προς την ηγεσία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) για εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα. Τη στιγμή μάλιστα που οι FARC σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους με αφορμή το θάνατο του ιστορικού τους ηγέτη Μανουέλ Μαρουλάντα δήλωσαν ότι «ακόμη με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συνεχίζουν την ένοπλη πάλη».

«Ο ανταρτοπόλεμος είναι παρελθόν» δήλωσε ο πρόεδρος Τσάβες κατά την εβδομαδιαία καθιερωμένη εκπομπή του «Αλό Πρεζιντέντε», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή στη Λατινική Αμερική, ένα ένοπλο κίνημα ανταρτών είναι εκτός χρόνου», αναφέροντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους FARC ως δικαιολογία για να επέμβουν στην περιοχή. «Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή για τις FARC να απελευθερώσουν όλους όσους κρατούν στο βουνό χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτή θα ήταν μία μεγάλη ανθρωπιστική χειρονομία» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος Τσάβες, καταλήγοντας ότι ...με τη λήξη του ένοπλου αγώνα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο αντάρτικο κίνημα και την κυβέρνηση της Κολομβίας.

Εννοείται ότι η κυβέρνηση της Κολομβίας καλωσόρισε τις δηλώσεις αυτές...

Σοβαρές καταγγελίες από τους αντάρτες

Αντίδραση από τις FARC δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Εν αντιθέσει, ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του μέλους της Γραμματείας των FARC, Ιβάν Μάρκες, αναφέρεται μεν στον πρόεδρο Τσάβες, αλλά μόνο για να αποκαλύψει τα σχέδια της δολοφονίας του. «Ο πραγματικός τρομοκράτης είναι ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε. Επιχειρεί και συνεχίζει να προσπαθεί να σκοτώσει τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες» τονίζεται στην ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χτες στην ιστοσελίδα του Μπολιβαριανού Πρακτορείου Ειδήσεων (ABP). Ο Μάρκες επισημαίνει ότι οι κολομβιανές μυστικές υπηρεσίες «έχουν στείλει στη Βενεζουέλα πάνω από εκατό μυστικούς πράκτορες στην προσπάθεια δολοφονίας του Τσάβες», ενώ αντίστοιχο σχέδιο δολοφονίας έχει εκπονηθεί και για τον πρόεδρο του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, σε συνεργασία με στρατηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Εκουαδόρ με την κωδική ονομασία «Αγουας».

Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, οι τρεις Αμερικανοί υπερεργολάβοι αιχμάλωτοι των FARC εντοπίστηκαν, αλλά ο στρατός της Κολομβίας δεν επενέβη για να μη θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ