Κυριακή 15 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Βασικά καθήκοντα του προπονητή σκακιού

(5ο και τελευταίο μέρος)

Βέβαια, η σωστή εργασία του προπονητή δεν αρκείται μόνο στη θεωρία. Οπως και σε κάθε άθλημα, η πρακτική εξάσκηση είναι απαραίτητη. Ο τρόπος παρουσίασης μιας παρτίδας, οι ερωτήσεις προς τους παίκτες, η συμμετοχή και οι απορίες τους. Η ανάπτυξη στοιχείων και ορισμών στρατηγικής, η παρουσίαση συνδυασμών, η συχνή αντιμετώπιση με ζωντανές παρτίδες απέναντι στους μαθητές του, η ανάπτυξη της ψυχολογίας και η εμψύχωσή τους.

Συνοπτικά σας παρουσιάζουμε (η αναλυτική παρουσίαση θα χρειαζόταν πολλές σελίδες...), τις απαραίτητες πρακτικές ασκήσεις για μια σωστή προπόνηση στο σκάκι:

Ασκήσεις σύνθετες για το σπίτι. Εκεί θα έχουν περισσότερο χρόνο και θα μπορούν να κάνουν ανακλήσεις. Ειδική παρακολούθηση παρτίδων τουρνουά και σχόλια. Ασκήσεις από φινάλε, σε θέματα εκτός διδασκαλίας. Αναλυτικά παραδείγματα στα στρατηγικά και τακτικά στοιχεία: Χτύπημα με αποκάλυψη, Απομάκρυνση, Καθοδήγηση, Διατομή, Απελευθέρωση τετραγώνου, Καρφωμένο κομμάτι, Ελεύθερο πιόνι, η δομή των πιονιών, η σχετική αξία των κομματιών, Κέντρο - ένα βασικό στοιχείο της στρατηγικής, Ανοικτή και ημιανοικτή γραμμή, Απόλυτη κυριαρχία της 7ης ή 2ης Οριζόντιας γραμμής, Μπλοκάρισμα, Γενικό στρατηγικό σχέδιο, στατικά και δυναμικά στοιχεία, δημιουργία της ποζισιονέλ υπεροχής, γενικές αρχές του ανοίγματος και πολλά άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ