Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ - ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ
Συνεχίζεται ο κυβερνητικός εμπαιγμός

Την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τα λαϊκά εισοδήματα από το όργιο ακρίβειας, επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας

Δεκάρα τσακιστή δεν προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να στηρίξει τα λαϊκά εισοδήματα, που συνθλίβονται από τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και την κερδοσκοπία των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον πρωθυπουργό (τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνόδους του ΟΟΣΑ και του ΕΚΟΦΙΝ), ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, επανέλαβε προκλητικά πως η κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι δυνατό, τόσο για τον έλεγχο των τιμών, όσο και για τη στήριξη των εισοδημάτων, ειδικά των χαμηλόμισθων! Αφού μίλησε για «δύσκολη περίοδο» που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία και για «επιπτώσεις» στις οποίες «βλέπουμε και επηρεάζουν όλους μας, κυρίως όμως τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα», στη συνέχεια προσπάθησε να εξωραΐσει την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας: «Εχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες τόσο στο επίπεδο των τιμών - ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος έλεγχος των τιμών και να μην υπάρχουν υπερβολικές ανατιμήσεις - όσο και στη στήριξη των εισοδημάτων»!

Στο θέμα του ελέγχου των τιμών, ο υπουργός Οικονομίας, παραποιεί συνειδητά την πραγματικότητα, καθώς ο ίδιος πριν μια βδομάδα - στη Σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ πριν από μια βδομάδα, όπου και συζητήθηκαν οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις - συναποφάσισε με τους άλλους υπουργούς Οικονομίας, να μη θιγεί με κανέναν τρόπο... η ελευθερία διαμόρφωσης των τιμών. Παρά την οργιώδη κερδοσκοπία, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, η Ευρωπαϊκή Ενωση έκρινε σκόπιμο να υψώσει τείχη προστασίας γύρω από τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες - με πρόσχημα την κρίση στην αγορά τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων - μέσω της ...ελευθερίας διαμόρφωσης των τιμών, λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα.

Οσον αφορά στα μέτρα ...στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας, είναι τα γνωστά μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΝΔ το ...2004 (αυξήσεις σε ΕΚΑΣ, συντάξεις ΟΓΑ, επιδόματα ανεργίας), πριν την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την άνοδο του πληθωρισμού. Σε αυτά, ο υπουργός συμπεριέλαβε και το φιλόπτωχο Ταμείο, αλλά και ...τις φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες αφορούν τα μεσαία εισοδήματα.

Και με τις χτεσινές δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη, γίνεται ολοφάνερο πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει την παραμικρή διορθωτική κίνηση, στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων. Το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι τόσο στην πρόσφατη σύνοδο του ΟΟΣΑ, όσο και στο ΕΚΟΦΙΝ - όπου συζητήθηκε έκθεση του ΔΝΤ για την οικονομία της ευρωζώνης - αποφάσισαν να συνεχιστεί η δημοσιονομική πολιτική λιτότητας στην προοπτική επίτευξης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών το 2010, όσο και οι μεταρρυθμίσεις με στόχο το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Στη λογική εξ άλλου «της τιθάσευσης του πληθωρισμού» έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους μισθούς, γενικότερα την εισοδηματική πολιτική, με στόχο την προς τα κάτω συμπίεσή της. Η στρατηγική που έχουν από κοινού επιλέξει ΕΕ, κεφάλαιο και κυβερνήσεις, είναι η μεταφορά των συνεπειών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα και η προστασία της ελευθερίας δράσης των επιχειρήσεων, οι οποίες, στο πλαίσιο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, θα πρέπει να βγουν αλώβητες από τη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, εάν είναι δυνατό και ενισχυμένες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπούσουλας οι ανάγκες της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας (2008-11-05 00:00:00.0)
Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο επίκεντρο (2006-02-25 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της επίθεσης σε όλα τα μέτωπα (2006-02-15 00:00:00.0)
Μονόδρομος οι αναδιαρθρώσεις... (2005-05-05 00:00:00.0)
Η πολιτική... παρακολούθησης πυροδοτεί την κερδοσκοπία (2004-06-04 00:00:00.0)
Παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις... (2004-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ