Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Εξοντωτικές συμφωνίες στην πλάτη των ναυτεργατών

Παραβιάζοντας ακόμα και την ισχύουσα κατάπτυστη νομοθεσία, μειώνουν με εγκριτικές πράξεις τα πληρώματα σε κρουαζιερόπλοια

Χρυσές δουλιές στήνουν στο λιμάνι του Πειραιά οι εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων, με τη στήριξη της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας στην ΠΝΟ

ICON

Χρυσές δουλιές στήνουν στο λιμάνι του Πειραιά οι εφοπλιστές των κρουαζιερόπλοιων, με τη στήριξη της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας στην ΠΝΟ
Οι εξελίξεις που «τρέχουν» αυτήν την περίοδο στα κρουαζιερόπλοια της Ακτής Ξαβέρη είναι απτή απόδειξη των μυστικών συναλλαγών μεταξύ της κυβέρνησης της ΝΔ και του εκπροσώπου της, υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη, των εφοπλιστών και της πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης», σε βάρος των ναυτεργατών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του κρουαζιερόπλοιου «ORIENT QUEEN» της εταιρείας «CORE MARINE», θυγατρικής του ομίλου ΛΟΥΗΣ.

Στις 26 Ιούλη του 2007 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1298) η Εγκριτική Πράξη που υπέγραψε ο τότε υπουργός ΕΝ Μ. Κεφαλογιάννης για το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο. Προέβλεπε ότι σε σύνολο 319 ναυτεργατών, μόλις 75 θα είναι Ελληνες, δηλαδή ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Ακόμα και αυτή, η κατάπτυστη Εγκριτική Πράξη παραβιάστηκε πλήρως από την εταιρεία.

Μόνο κάτω από τις συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ναυτεργατών άλλων ειδικοτήτων, κατάφεραν να ναυτολογηθούν 53 Ελληνες ναυτεργάτες. Στο νόμο προβλέπεται ότι αν παραβιαστεί η Εγκριτική Πράξη η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ για το σύνολο του πληρώματος, δηλαδή και τους Ελληνες και τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες.

Ωστόσο, το ΥΕΝ και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ, αντί να εφαρμόσουν ακόμα και αυτή τη δική τους νομοθεσία, όχι μόνο άφηναν το «ORIENT QUEEN» να αποπλέει ανενόχλητο για κρουαζιέρες από την Ακτή Ξαβέρη, αλλά προχτές Δευτέρα, στις 18.40 ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης, νομιμοποίησε την παρανομία της ΛΟΥΗΣ. Εξέδωσε για το «ORIENT QUEEN» νέα Εγκριτική Πράξη που προβλέπει 53 Ελληνες ναυτεργάτες!

Η έκδοση νέας Εγκριτικής Πράξης αποκαλύφθηκε χτες όταν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στο πλαίσιο νέας κινητοποίησης μαζί με άνεργους ναυτεργάτες πήγαν στο λιμάνι, για να ακινητοποιήσουν το κρουαζιερόπλοιο. Στη συνέχεια, «εισέβαλαν» στα γραφεία της ΠΝΟ, απαιτώντας να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή και να αποφασίσει αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις. Εκεί επιβεβαιώθηκε ότι υπήρξε μυστική συμφωνία, καθώς η πλειοψηφία της ΕΕ αρνήθηκε να γίνει συνεδρίαση. Μάλιστα, κάποιοι πρόεδροι ναυτεργατικών σωματείων όπως των Ναυτών, Καμαρότων κ.ά., είχαν «εξαφανιστεί».

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να καταδικάσουν και να ανατρέψουν τις διοικήσεις που συναλλάσσονται με μυστικές συμφωνίες πίσω από την πλάτη τους. «Με πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να συγκρουστούμε με την αντιναυτεργατική πολιτική που αφανίζει το δικαίωμα στη δουλειά με συγκροτημένα δικαιώματα», σημειώνουν τα σωματεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχουν πάρει διαζύγιο από την εργατική τάξη και τα συμφέροντά της (2011-04-23 00:00:00.0)
Για την Πρωτομαγιά αποφάσισε... στάση εργασίας (2011-04-14 00:00:00.0)
Ξεχείλισε η οργή για εφοπλιστές και εργατοπατέρες (2009-06-11 00:00:00.0)
Συναντήσεις και συσκέψεις στην Ελλάδα (2008-09-23 00:00:00.0)
Απανωτά χτυπήματα στα εναπομείναντα δικαιώματα (2008-05-22 00:00:00.0)
Κλιμάκωση απαιτούν οι ναυτεργάτες (1999-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ