Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Εργαλείο αποχαρακτηρισμού δασών!

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χτες μέσω του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, ότι επιδιώκει - όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - να χρησιμοποιήσει τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, εκτός από εργαλείο χαρατσώματος του λαού και ως ένα μοχλό για τον αποχαρακτηρισμό και εμπορευματοποίηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας.

Ο υπουργός μιλώντας σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε η Κτηματολόγιο ΑΕ, με την ευκαιρία έναρξης από την επόμενη Τρίτη του νέου προγράμματος κτηματογραφήσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και 23 πρωτεύουσες νομών της χώρας, δε δίστασε να δηλώσει ότι «για να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο και για να αποκτήσουμε δασολόγιο και δασικούς χάρτες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις αεροφωτογραφίες με τις εκτάσεις που ήταν δασικές τη δεκαετία του '60 και όχι του 1945». Σημειώνουμε ότι αν γίνει αυτό, αυτομάτως θα αποχαρακτηριστούν, σύμφωνα με τους δασολόγους, γύρω στα 12 εκατ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων που καταπατήθηκαν και οικοπεδοποιήθηκαν...

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, αφού κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να συμφωνήσουν τελικά στις αεροφωτογραφίες του '60.

Αξίζει επιπλέον να υπενθυμίσουμε ότι το έργο που ανατέθηκε στην Κτηματολόγιο ΑΕ για την οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας με αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μέθοδο, σύμφωνα με τις ίδιες τις δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε αποχαρακτηρισμό του 20% με 30% του δημόσιου δασικού πλούτου! Επιπλέον, και στις νέες κτηματογραφήσεις μπορεί να γίνει χρήση της ρύθμισης του ΠΑΣΟΚ στο νόμο 3127/2003, με τον οποίο χαρίζονται στους ίδιους τους καταπατητές χιλιάδες στρέμματα δημόσιων δασικών εκτάσεων που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές.

Με το νέο πρόγραμμα οι ιδιοκτήτες των υπό κτηματογράφηση περιοχών θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση ιδιοκτησίας στα 76 Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ήδη ιδρυθεί, μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη, εκτός αν είναι κάτοικοι του εξωτερικού, οπότε η προθεσμία λήγει στις 30 Δεκέμβρη. Η δήλωση μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά. Το χαράτσι των 35 ευρώ για κάθε ακίνητο ή των 20 ευρώ για κάθε αυτόνομο βοηθητικό χώρο (αποθήκη, γκαράζ κ.ά.) προκαταβάλλεται σε τράπεζα και το αποδεικτικό κατατίθεται μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1015 ή στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ