Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Ετοιμάζουν «σχήμα» με εθελοντές - ΜΚΟ και επιχειρήσεις

Τα όσα ακούστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου, αποκαλύπτουν ότι κυβέρνηση και δήμοι επιδιώκουν βασικοί τομείς της κοινωνικής πολιτικής να περάσουν ολοκληρωτικά σε ιδιώτες

Στη δημιουργία ενός «εθελοντικού κινήματος», που σε συνεργασία με την Εκκλησία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), αλλά και επιχειρηματίες θα αναλάβει δράση σε τομείς ευθύνης του κράτους, προσβλέπει η κυβέρνηση. Οπως έγινε σαφές και χτες στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Εθελοντισμός και ΤΑ», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αμαρουσίου και το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας ΟΤΑ, στόχος είναι - και μέσα από τον εθελοντισμό - η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη μιας σειράς αρμοδιοτήτων όπως: Κοινωνική Μέριμνα, Υγεία - Πρόνοια, Πολιτική Προστασία, Περιβάλλον, Αθλητισμός και Πολιτισμός.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΤΑ προκρίθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τόπος για την ανάπτυξη του εθελοντισμού που θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των κενών της κρατικής δομής. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, είναι η επεξεργασία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό, που όπως είπε θα αναγνωρίζει ασφαλιστικά δικαιώματα που προκύπτουν από εθελοντική πράξη και θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού σ' αυτή.

Είναι προφανές ότι η «ενσωμάτωση των εθελοντών στις δομές του κράτους», που ανέφερε ο υπουργός, εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση απαλλαγής του κράτους από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και της μεταφοράς των πολιτικών ευθυνών στις λεγόμενες τοπικές κοινωνίες, ώστε να περιορίζονται οι αντιδράσεις. Επιπλέον, ανεξάρτητα από τις προθέσεις των εθελοντών (που μπορεί να είναι οι καλύτερες), δεν παύει να είναι απλήρωτη εργασία την οποία εκμεταλλεύονται είτε επιχειρηματίες είτε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους.

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΤΑ, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης είπε ότι «οφείλει να ενισχύσει με δομές και οργανωμένες ενέργειες τη συμμετοχή των πολιτών στις εθελοντικές της δράσεις, προκειμένου οι σχετικές δραστηριότητες να είναι αποτελεσματικές και καίριες». Ο δήμαρχος «είδε» την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή την ενίσχυση των επιχειρήσεων ώστε να παίξουν και αυτές ρόλο στην κοινωνία αλληλεγγύης που, όπως ισχυρίστηκε, χτίζει ο εθελοντισμός.

Τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας στο θέμα του εθελοντισμού και την οργάνωσή του σε θεσμικό επίπεδο ζήτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ο Λ. Ζαγορίτης, εκ μέρους της ΝΔ, ζήτησε από την ΤΑ να ενθαρρύνει όσους θέλουν να προσφέρουν στον εθελοντισμό, ενώ η Χ. Ευθυμίου από το ΠΑΣΟΚ εξήρε το ρόλο των ΜΚΟ που ενεργούν, όπως είπε, εκεί που η πολιτεία δεν μπορεί. Τέλος, ο Χ. Κωνσταντάτος από το ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους εθελοντές να συνδιαλέγονται με δήμους και επιχειρήσεις, με όρους διαφάνειας και αυτορρύθμισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ