Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Μουσάραφ παραιτήσου»

Μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν χτες στο Πακιστάν

Associated Press

Μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν χτες στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Εφτασε χτες στο Ισλαμαμπάντ η μεγάλη πορεία των δικηγόρων που ξεκίνησε από τη Λαχόρη, στις αρχές της βδομάδας με απαίτηση την παραίτηση του «Προέδρου» της χώρας και πρώην στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ και την παράλληλη αποκατάσταση των 45 δικαστών που καθαιρέθηκαν κατά το μίνι πραξικόπημα του Προέδρου, πέρυσι, προκειμένου να νομιμοποιήσει την υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα, ενώ διατηρούσε τον τίτλο του αρχηγού του στρατεύματος.

Χιλιάδες διαδηλωτές, δικηγόροι και υποστηρικτές του Κόμματος της Πακιστανικής Ενωσης του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, συγκεντρώθηκαν έξω από το πακιστανικό κοινοβούλιο ζητώντας δικαιοσύνη, δικαιώματα και τέλος της δικτατορίας Μουσάραφ, ενώ τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Ωστόσο τα αιτήματα των διαδηλωτών προσκρούουν εκτός από την αδιαλλαξία του Π. Μουσάραφ και στη διαφωνία των κομμάτων, του Λαού του Πακιστάν και του PML - Ν του Ναουάζ Σαρίφ, για το πώς θα επιτευχθεί η αποκατάσταση των δικαστών και ο περιορισμός εξουσιών του Προέδρου.

Επιστολές αλληλεγγύης στον πακιστανικό λαό από μαζικούς φορείς και δικηγόρους της Ελλάδας

Στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς το λαό του Πακιστάν, μετά και την επίσκεψη αντιπροσωπείας δικηγόρων της χώρας, στην Ελλάδα, οι φορείς:

-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ (ΕΕΔΥΕ) - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΕΔΔΑ) - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ) - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΝΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ καθώς και ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, υπογράφουν δύο επιστολές τόσο προς τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, όσο και προς τον πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, Ιφτιχάρ Τσόντρι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του πακιστανικού λαού για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που ποδοπατήθηκαν βάναυσα από την εννιάχρονη χούντα του στρατηγού Μουσάραφ.

Στην επιστολή προς τον Ι. Τσόντρι εκφράζεται η συμπαράσταση στο αίτημα της πλήρους αποκατάστασης του ιδίου και 44 ακόμη ανώτατων και ανώτερων δικαστών, που εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, επειδή αντιτάχθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς του Π. Μουσάραφ, στις ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Πακιστανών πολιτών από τις «αντιτρομοκρατικές» υπηρεσίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και στην εκποίηση του πλούτου της πατρίδας τους.

Εκφράζεται η διαβεβαίωση για ανάληψη πρωτοβουλιών, προς ενδυνάμωση του κινήματος αλληλεγγύης προς το λαό του Πακιστάν, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων του, αλλά και για συνέχιση του κοινού αγώνα με την πακιστανική κοινότητα, που επλήγη από τους «αντιτρομοκρατικούς» μηχανισμούς με τις απαγωγές του 2005 και τη «μαύρη λίστα» των 300 Πακιστανών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Στη δεύτερη επιστολή προς τον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι του Πακιστάν, απευθύνεται έκκληση να αναλάβει δράση για την «ταχεία και πλήρη αποκατάσταση των διωχθέντων δικαστικών, καθώς και κάθε πολίτη που διώχτηκε από το στρατιωτικό καθεστώς για τις προοδευτικές πολιτικές του ιδέες και τη δράση του» και εκφράζεται η πεποίθηση ότι «η επάνοδος των πολιτικά διωχθέντων δικαστών στις θέσεις τους, αφ' ενός θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος τους, αφ' ετέρου θα συμβάλει στο γενικότερο δημοκρατικό κίνημα του πακιστανικού λαού, αλλά και κάθε λαού που παλεύει για ανεξαρτησία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη».

Εν τω μεταξύ εξομαλύνεται η «ένταση» μεταξύ Πακιστάν - ΗΠΑ, για την αμερικανική επίθεση της Τετάρτης στην περιοχή των φυλών στα βορειοδυτικά της χώρας, από την οποία σκοτώθηκαν 11 στρατιώτες, μετά την προσφορά της Ουάσιγκτον να διενεργηθεί κοινή έρευνα με τη συμμετοχή Πακιστάν - ΗΠΑ - Αφγανιστάν, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ