Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Υποβάθμιση των σπουδών στα πρότυπα της ΕΕ

Συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Σήμερα το απόγευμα η παράσταση διαμαρτυρίας της Πανσπουδαστικής ΚΣ στη Βουλή

Ενταγμένο στο «δεύτερο κύκλο» των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μεταπτυχιακά, το οποίο ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από την κυβερνητική πλειοψηφία και τη σύμφωνη γνώμη του ΛΑ.Ο.Σ. και αναμένεται σήμερα η συνέχιση της συζήτησής του επί των άρθρων. «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα», που προωθεί την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των σπουδών απαιτεί η Πανσπουδαστική ΚΣ και διοργανώνει σήμερα συμβολικό αποκλεισμό της Βουλής, μετά από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην ακρίβεια.

Πρόκειται για ένα νέο βήμα στην επίθεση κατά της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού προσαρμόζει και τα μεταπτυχιακά στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου κινούμενο σε μια σαφή αντιλαϊκή κατεύθυνση, με βάση τις σχετικές απαιτήσεις της ΕΕ.

Οπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, με το νομοσχέδιο προωθείται η διάσπαση των σπουδών σε κύκλους όπως προτάσσει η συμφωνία της Μπολόνια, γενικεύεται η επιβολή διδάκτρων, προβλέπεται η χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών από τις επιχειρήσεις και οδηγούνται τα ίδια τα πανεπιστήμια να λειτουργούν ως επιχειρήσεις με σκοπό τα κέρδη. Με τις ρυθμίσεις, είπε, της κυβέρνησης υποβαθμίζονται οι σπουδές στα πανεπιστήμια και επιδιώκεται η αντικατάστασή τους από χαμηλού επιπέδου και απαξιωμένη κατάρτιση. Το νομοσχέδιο, τόνισε, συνδέεται με τον Νόμο - Πλαίσιο και το νομοσχέδιο για την έρευνα με σκοπό τη λειτουργία των ΑΕΙ στα πλαίσια της αγοράς και των κατευθύνσεων της ΕΕ. Πρόκειται, κατήγγειλε ο Γ. Ζιώγας για την προώθηση του «ευρωμονόδρομου», όπως αυτός εκφράζεται από τις συμφωνίες της Λισαβόνας και της Μπολόνια και κάθε κόμμα που δίνει πίστη σε αυτόν τον «μονόδρομο» έχει συμβολή στον εγκλωβισμό και βοηθάει στο πέρασμα των αντιδραστικών ρυθμίσεων.

Εκτός των άλλων, είπε ο εισηγητής, οδηγούμαστε σε υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και ζήτησε οι μεταπτυχιακές σπουδές να γίνονται σε έναν κύκλο που θα οδηγεί κατευθείαν στο διδακτορικό δίπλωμα. Κατήγγειλε τη γενίκευση της επιβολής διδάκτρων, τα οποία σήμερα φθάνουν και τα 10.000 ευρώ και είπε ότι με τη χρηματοδότηση από τους ιδιώτες οι επιχειρήσεις θα υπαγορεύουν και το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών. Σχετικά με τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα κατήγγειλε ότι θα λειτουργούν ως «παραμάγαζα» που θα συνεργάζονται με τις επιχειρήσεις.

Καταλήγοντας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντιδραστικό, ζήτησε από την κυβέρνηση να το πάρει πίσω και είπε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγώνες για τη ματαίωση των κυβερνητικών σχεδίων.

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι η επιβολή διδάκτρων είναι αντισυνταγματική και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι εκβιάζει τα πανεπιστήμια με το δίλημμα ή εφαρμόζετε τον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο ή σε δύο χρόνια θα πάψετε να λειτουργείτε. Τόνισε, ακόμα, ότι το μεταπτυχιακό πρέπει να οδηγεί σε έρευνα και όχι απλώς σε ειδίκευση.

Υπεράσπιση του ευρωμονόδρομου

Από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Καρτάλης ισχυρίστηκε ότι επί των κυβερνήσεων του κόμματός του δίνονταν στην Παιδεία οι υψηλότερες δαπάνες, χαρακτήρισε πρόχειρο το νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει τα ΑΕΙ να λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς, παραγνωρίζοντας ότι και το κόμμα του το ίδιο ακριβώς θέλει. Με το νομοσχέδιο διαφώνησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Τ. Κουράκης χωρίς όμως να αναφερθεί στις ευθύνες της ΕΕ που προωθεί τέτοιες αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, ενώ από τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Κ. Βελόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε «καλή κατεύθυνση».

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το δημόσιο πανεπιστήμιο και το βοηθάει να λειτουργήσει στο διεθνή χώρο και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Είπε ότι για την κατάρτισή του προηγήθηκε διάλογος, αλλά ανέφερε μόνο τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ ως μετέχοντες, ενώ για τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα είπε ότι λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για να απορροφούν κονδύλια από την ΕΕ.

Τάχτηκε υπέρ της θέσπισης διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, λέγοντας ότι δεν απαγορεύονται από το Σύνταγμα, αφού δεν αποτελούν μέρος της βαθμίδας της εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ