Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις στην Παιδεία

«Σοσιαλιστικό» ξύλο στη Χιλή

Associated Press

«Σοσιαλιστικό» ξύλο στη Χιλή
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ και σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας ενόσω το επίμαχο νομοσχέδιο «μεταρρύθμισης της Παιδείας» βρίσκεται στην τελική φάση της έγκρισής του.

Σε πεδία μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της πρωτεύουσας Σαντιάγο εξαιτίας της απρόκλητης επίθεσης και προσπάθειας καταστολής των διαδηλώσεων χιλιάδων δασκάλων, καθηγητών, μαθητών και φοιτητών, που αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή και πραγματοποίησαν μία ακόμη κινητοποίηση διαμαρτυρίας ενόσω η απεργία επ' αόριστον που έχουν κηρύξει δάσκαλοι και καθηγητές συνεχίζεται. Η αστυνομία που επιτέθηκε με κλομπ και δακρυγόνα μπόρεσε τελικά να διαλύσει τη συγκέντρωση μετά από συγκρούσεις ωρών και 292 συλλήψεις και προσαγωγές. Εξαιρετικά μαζική και μαχητική η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Βαλπαρέσο.

«Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά παραβίασε το συνταγματικό δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε ελεύθερα» δήλωσε ο Ροντρίγκο Σότο, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Φοιτητών και Μαθητών και πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν μέχρι η κυβέρνηση της προέδρου Μπατσελέτ άρει την αδιαλλαξία και παγώσει το νομοσχέδιο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι για την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου, που υποτίθεται καταργεί την εκπαιδευτική νομοθεσία που ίσχυε επί δικτατορίας Πινοτσέτ, εργάστηκε επιτροπή «σοφών» και εκπροσώπων όλων των πολιτικών παρατάξεων, ενώ «ο νόμος εγγυάται παιδεία ποιότητας για όλους» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας Μόνικα Χιμένες.

Ωστόσο, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι καθηγητές δε φαίνεται να συμφωνούν μαζί της. Υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κλείσει την «ψαλίδα» μεταξύ των μη προνομιούχων που αναγκάζονται να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία και στους λίγους πλούσιους που πηγαίνουν στα ακριβά ιδιωτικά σχολεία. Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν, αυξάνει την ανισότητα και τον ταξικό διαχωρισμό, ενώ απαιτούν την κατοχύρωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.

Χτες αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος της χώρας προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν, όπου «δεσμεύεται για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας». Ωστόσο, το αίτημα του λαϊκού κινήματος είναι η απόσυρση του νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ