Παρασκευή 20 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Παρακολουθήσεις στο όνομα της εθνικής ασφάλειας

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Σημαντικές αντιδράσεις στη Σουηδία έχει προκαλέσει η προχτεσινοβραδινή έγκριση αμφιλεγόμενου νόμου που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων και τον έλεγχο της ηλεκτρονικής και άλλης αλληλογραφίας χωρίς δικαστική εντολή, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, από το Κοινοβούλιο της χώρας με 143 ψήφους υπέρ, 138 κατά και μία αποχή.

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2009 και θα δίνει το δικαίωμα στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Παρακολουθήσεων (FRA) να παρεμβαίνει σε όλη την αλληλογραφία και τις τηλεφωνικές κλήσεις με προορισμό ή προέλευση τη Σουηδία. Μέχρι τώρα επιτρεπόταν ο έλεγχος μόνο σε επικοινωνίες που μεταδίδονταν από επίγεια κύματα.

Την ώρα της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο διαδηλωτές που αντιτίθεται στο συγκεκριμένο νόμο τονίζοντας πως αποτελεί «εισβολή» στην ιδιωτική ζωή και παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών αντίστοιχη με τον «Πάτριοτ Ακτ» στις ΗΠΑ. Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Σουηδίας υποστηρίζει πως ο νόμος είναι απαραίτητος για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας της... διεθνούς τρομοκρατικής απειλής και ισχυρίζεται πως δε θα λάβει απεριόριστες εξουσίες για να κατασκοπεύει τους πολίτες της χώρας, αλλά πως θα «φιλτράρεται» μόνο η διεθνής κίνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ