Κυριακή 22 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ελλάς, μη γελάς!

Αν ο πόνος μου δεν ήταν μεγάλος, γιατί πραγματικά πόνεσα βλέποντας την Εθνική ποδοσφαίρου της Ελλάδας να παραπαίει, θα σημαιοστόλιζα την ταράτσα μου (όπου βρίσκεται το γραφείο μου), και θα έριχνα δεκάδες κανονιές στον αέρα. Κανονιές χαράς για το πατατράκ των πολυεθνικών. Για τις κινητές και τις ακίνητες τηλεφωνίες, για τις φίρμες των τηλεοράσεων, για τα αυτοκίνητα, ακόμα και για τις πίτσες!

Σκέφτεστε τι είχε να γίνει αν περνάγαμε στο δεύτερο γύρο; Η «Vodafone» θα ντυνόταν τσολιάς, η «Wind» Αμαλία! Η «Κωτσόβολος» Καραϊσκάκης και η «Ηλεκτρονική» Παλαιών Πατρών Γερμανός και... πάει λέγοντας! Θα ξύπναγαν μέρες της θλιβερής χούντας! Μήνες τώρα οι αθεόφοβοι, όχι μόνον αυτοί που αναφέρω, αλλά και δεκάδες άλλοι, δεν άφησαν διαφημιστικό δευτερόλεπτο. «Μαζί σου Ελλάδα», «Απάνω τους Ελλάδα», «Σκίσ' τους Ελλάδα»! Μεγάλη πλύση εγκεφάλου! Και τώρα; Τώρα θλίψη! Απέραντη ησυχία! Απέραντη ησυχία και ένα τεράστιο δάκρυ εκείνου του ταλαίπωρου, δε θυμάμαι το όνομά του, που ζήταγε καφέ Βιενουά, στη Βιέννη. Τώρα και αυτού, το δηλητήριο του έρχεται λίγο!

Σημαιοστολισμό, λοιπόν, και κανονιές στο αέρα! Η ιδέα μου ήρθε γιατί από το παράθυρό μου βλέπω το Λυκαβηττό, ο οποίος, αν θυμάστε, σε κάθε εθνική γιορτή αμολάει τα κανόνια του. Θλιμμένος τώρα και αυτός! Ασορτί με τα διαφημιστικά γραφεία. Τα οποία θα βάλουν τα «spot» στον κάλαθο των αχρήστων, για να μην πω καμιά χειρότερη κουβέντα! Οι χρυσές δουλειές που περίμεναν με την πρόκριση της Εθνικής πάνε περίπατο! Τώρα πρέπει να ανακαλύψουν καινούριους... βαρβάρους! Να βρουν καινούριες πηγές. Αλλο πράγμα να τηλεφωνεί ο Νικοπολίδης με το τηλέφωνό σου και άλλο η Πίτσα και η Κίτσα. Αλλο πράγμα να οδηγεί το αμάξι σου ο Χαριστέας και άλλο της γειτονιάς σου ο κουρέας! Αλλο να πίνει το γάλα σου ο Καραγκούνης και άλλο η μις Κάτω Αργιθέα!

Αλλά χαίρομαι με χαρά μεγάλη, με διπλή χαρά και για τους υπουργούς και για τον πρωθυπουργό. Αν η Εθνική μας πέρναγε στους «8» θα έσφαζαν αρνιά και κατσίκια. Και θα παραμύθιαζαν το εορτάζον και αφιονισμένο από την πρόκριση πόπολο. Τώρα, χωρίς πρόκριση, ξανάρχονται στην πρώτη σελίδα τα προβλήματα. Γυμνά, όπως και οι ίδιοι! Ο κόσμος, πια, θα βγει μόνο με τα αιτήματά του στο δρόμο. Δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί στην Ομόνοια και υποδοχές στο καλλιμάρμαρο για να μπλέξουν οι διαδηλώσεις! Η Ελλάδα ήρθε στα ίσα της. Εμεινε χωρίς φανφάρες! Αυτή και τα χιλιάδες προβλήματά της.

Ομως, και για να καθαρίσουμε με τα αθλητικά, κανένας από εμάς που γνωρίζουμε από μπάλα, δεν εξεπλάγη με τα αποτελέσματα. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν έγινε δυο φορές το ίδιο θαύμα! Στην Πορτογαλία νίκησε ο Δαβίδ, γιατί έτσι έγραφαν οι γραφές, η στραβή θεία τύχη! Στην Αυστρία νίκησε η αλήθεια. Στη χώρα μας, ακόμα και σε ομάδες της τρίτης Εθνικής κατηγορίας, παίζουν, κυρίως, ξένοι! Οι Ελληνες ποδοσφαιριστές ζεσταίνουν τον πάγκο! Από πού να προκύψει η Εθνική; Ο μέσος όρος, λέει, των ποδοσφαιριστών μας ήταν τα 30 χρόνια. Πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με (σχεδόν) συνταξιούχους!

Αυτά, όμως, θα τα βρουν οι... αρμόδιοι! Αυτοί, δηλαδή, που δεν πίνουν χάπια! Αυτοί που δεν τσιμπάνε στα κάλπικα δολώματα! Εμένα, ωστόσο, με εντυπωσίασε η ομοιότητα που παρουσίασε η ποδοσφαιρική εκστρατεία των διαφημιστικών εταιρειών με την πολιτική εκστρατεία (πάλι των διαφημιστικών εταιρειών)! Θυμήθηκα με τι ευκολία πρόβαλαν σαν είδος πρώτης ανάγκης τον Σαμαρά, τον Αβραμόπουλο, τον Σημίτη, τον Καραμανλή, τον δήμαρχο Κακλαμάνη και τον Τσίπρα προσφάτως. Με την ίδια ευκολία, και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, όπως και στις παραπάνω περιπτώσεις, πρόβαλαν και την Ελλάδα σαν φαβορί! Χρειάστηκαν, μόλις, τρεις αγώνες για να φανεί η γύμνια του βασιλιά!

Ηθικό δίδαγμα! Τα διαφημιστικά spot, όσο «έξυπνα» και αν είναι, δε σε κάνουν πρώτη ομάδα, δε σε περνάνε στο δεύτερο γύρω! Τα γκάλοπ και οι διαφημιστικές εταιρείες, όσες προσπάθειες και αν κάνουν, όσα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, και αν χρησιμοποιήσουν, δε σε κάνουν πετυχημένο πρωθυπουργό, πετυχημένο δήμαρχο, πετυχημένο αρχηγό κόμματος! Η καταξίωση -και η πρόκριση - έρχεται μέσα στο γήπεδο! Με τη συνέπεια και με τους καθημερινούς αγώνες. Οσο και να σπρώχνει η «Vodafone», όσο και να στηρίζει η «Κωτσόβολος», αν δεν τραβάει η ομάδα, η ήττα και ο αποκλεισμός είναι αναπόφευκτα!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ