Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Απρόθυμοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες...

Το «κορόιδο» κάνει μια μεγάλη γκάμα ισχυρών επιχειρήσεων οι οποίες αποφεύγουν να δηλώσουν - και να πληρώσουν - το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Είναι οι ίδιοι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι επωφελήθηκαν από την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι συγκεκριμένες μερίδες της πλουτοκρατίας αξιώνουν - ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου - την επιλεκτική εξαίρεσή τους και από το νέο φόρο...

Ενόψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής του ΕΤΑΚ για τα νομικά πρόσωπα (27/6), αλλά και της εμφανιζόμενης «υστέρησης» των φορολογικών εσόδων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απειλεί με διασταυρωτικούς ελέγχους, προκειμένου να «εντοπιστούν τα νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις ΕΤΑΚ». Σημειώνουν επίσης ότι αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας θα ξεκινήσουν έλεγχοι στη βάση των δηλώσεων ΦΜΑΠ προηγούμενων ετών, δηλωθέντων ενοικίων κ.ά.

Επισημαίνουν ακόμη ότι ήδη έχουν εντοπιστεί εταιρείες, όπως «ξενοδοχεία, μεγάλες εμπορικές - βιομηχανικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ».

Με βάση τα ενδεικτικά στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών, οι δηλώσεις ΕΤΑΚ νομικών προσώπων είναι μόλις 35.000, όταν οι δηλώσεις ΦΜΑΠ έτους 2007 αριθμούσαν σε περίπου 45.000...

Για τις επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ή υποβάλλουν ανακριβείς προβλέπεται πρόσθετος φόρος 2,5% και 2% αντίστοιχα για κάθε μήνα καθυστέρησης με ανώτατο όριο 200%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ