Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑμΕΑ
Καρατομείται το δικαίωμα του πατέρα

Με μια μονοκοντυλιά, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων διαγράφει διάταξη προηγούμενου νόμου

Τα φανταχτερά διεθνή συνέδρια - όπως το 3ο Συνέδριο με τίτλο «Ατομα με αναπηρία και ΜΜΕ» - που άρχισε χτες, και πριμοδοτεί η κυβέρνηση, αποτελούν το προκάλυμα για την προώθηση της προκλητικής και αντιλαϊκής της πολιτικής στο χώρο των ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ). Και τούτο γιατί η ίδια η κυβέρνηση πριονίζει ακόμα και εκείνα τα μέτρα - ψίχουλα που παίρνει για τα ΑμΕΑ και επιχειρεί να τα εμφανίσει ως δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας.

Ετσι λοιπόν, με οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ), καρατομείται το δικαίωμα της συνταξιοδότησης λόγω γήρατος πατέρα αναπήρου τέκνου, σε περίπτωση που η μητέρα έμεινε ανασφάλιστη. Μάλιστα η ρύθμιση αυτή καθιερώθηκε με τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο 3655/2008 (άρθρο 140) της κυβέρνησης της ΝΔ.

Με τους νόμους 3232/2004 (άρθρ. 5) και 3518/2006 (άρθρο 61) τροποποιήθηκαν - και κωδικοποιήθηκαν - παλιότερες διατάξες σχετικά με τη συνταξιοδότηση των μητέρων αναπήρων τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες εργασίας. Με το άρθρο 140 του 3655/2008 δίνεται διαζευκτικά η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις παραπάνω προϋποθέσεις και στον ασφαλισμένο πατέρα εφόσον η ασφαλισμένη μητέρα δεν το ασκήσει ή έχει αποβιώσει.

Αλλη μια πλευρά της αντιασφαλιστικής επίθεσης και μάλιστα σε βάρος των πλέον ευαίσθητων ομάδων αναδεικνύει το νέο φιρμάνι της κυβέρνησης
Αλλη μια πλευρά της αντιασφαλιστικής επίθεσης και μάλιστα σε βάρος των πλέον ευαίσθητων ομάδων αναδεικνύει το νέο φιρμάνι της κυβέρνησης
Στην περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι είναι εν ζωή, προκειμένου να ασκηθεί το δικαίωμα από τον ασφαλισμένο πατέρα θα πρέπει να προηγηθεί δήλωση της μητέρας προς τον ασφαλιστικό της φορέα ή τους φορείς, εφόσον ασφαλίζεται σε περισσότερους από έναν, στην οποία θα δηλώνει ότι δεν έχει ασκήσει ούτε θα ασκήσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις αυτές. Εάν ο γάμος έχει λυθεί, δικαίωμα συνταξιοδότησης έχει ο ασφαλισμένος γονέας ο οποίος έχει τη μέριμνα του ανάπηρου παιδιού ή παιδιών, ή έχει οριστεί δικαστικά συμπαραστάτης λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας του παιδιού.

Κι ύστερα απ' όλα αυτά - όπως πληροφορεί με εγκύκλιό του το ΙΚΑ (Αριθμός 50 της 19/6/2008) - ήρθε η ΓΓΚΑ και έκανε γνωστό «ότι από τη γραμματική διατύπωση της κοινωνικού ενδιαφέροντος διάταξης προκύπτει σαφώς ότι, εάν η μητέρα δεν είναι εργαζόμενη και ως εκ τούτου ασφαλισμένη σε οποιοδήποτε φορέα με δικαίωμα λήψης σύνταξης, δεν παρέχεται στον πατέρα δυνατότητα άσκησης του ανωτέρου δικαιώματος, καθότι δε συντρέχει ο ουσιώδης λόγος για τον οποίο ο νομοθέτης αποφάσισε να χορηγηθεί η εν λόγω δυνατότητα και στον πατέρα, δεδομένου ότι η αναγκαιότητα φροντίδας και συμπαράστασης του παιδιού διασφαλίζονται πλήρως στην περίπτωση μη απασχόλησης της μητέρας και παρουσίας της στο σπίτι».

Δηλαδή, αν η μάνα που αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά -όπως συνήθως συμβαίνει για να προστατέψει το ανάπηρο παιδί της - ή έμεινε άνεργη πέραν των ορίων που προβλέπονται στο νέο νόμο, χάνει το δικαίωμα συνταξιοδότησης και ο πατέρας. Το ίδιο, εξηγεί το ΙΚΑ, «συμβαίνει και στην περίπτωση που η μητέρα έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του Ν.3855/08, έστω και χωρίς να κάνει χρήση του προαναφερόμενου δικαιώματος».


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ