Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Κορυφώνεται η προεκλογική ένταση...

ΧΑΡΑΡΕ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στα ύψη ανεβαίνει η πολιτική ένταση στη Ζιμπάμπουε, ελάχιστες μέρες πριν τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Παρασκευής. Χτες, αστυνομικοί έκαναν επιδρομή στα κεντρικά γραφεία του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» (MDC) συλλαμβάνοντας δεκάδες υποστηριχτές και μέλη του κόμματος. Το μπαράζ συλλήψεων οδήγησε τον ηγέτη του MDC, Μόργκαν Τσβανγκιράι, στην πρεσβεία της Ολλανδίας, στην πρωτεύουσα Χαράρε.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Τσβανγκιράι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τις εκλογές καταγγέλλοντας για «κτηνώδη βία» το (επί 28 χρόνια κυβερνών) κόμμα «ZANU-PF» του Ζιμπαμπουέζου προέδρου και συνυποψήφιού του Ρόμπερτ Μουγκάμπε... Ο Τσβανγκιράι ζήτησε παράλληλα την άμεση παρέμβαση της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας (SADC) και της Αφρικανικής Ενωσης (Α.Ε.) προκειμένου να αναβληθούν οι εκλογές και να διεξαχθούν αργότερα υπό τα κριτήρια διεξαγωγής εκλογών των δύο οργανισμών...

Μπροστά σ' όλα αυτά, η κυβέρνηση Μουγκάμπε, που κατηγορεί την ηγεσία του MDC πως χειραγωγείται από βρετανικά και άλλα δυτικά συμφέροντα, επέμεινε πως δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα». Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Πάστρικ Σιναμάσα δήλωσε ότι οι εκλογές της Παρασκευής «θα γίνουν κανονικά».

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία χαρακτήρισαν την κυβέρνηση Μουγκάμπε «μη νόμιμη» και άρχισαν από χτες να πιέζουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκδοση ανακοίνωσης που θα καταδικάζει την εκλογική βία στη Ζιμπάμπουε και θα προειδοποιεί για την άσκηση κυρώσεων. Ο δε επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, και ο Αναπτυξιακός Ευρωενωσιακός επίτροπος, Λουί Μισέλ, χαρακτήρισαν «απαράδεκτο το επίπεδο βίας» στη Ζιμπάμπουε.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη το Μάρτη είχε νικήσει τον ηγέτη του ΖΑΝU-PF Ρόμπερτ Μουγκάμπε ο αρχηγός του MDC, Μόργκαν Τσβανγκιράι, με ποσοστό κατά τι μικρότερο του 50%, πράγμα που προκάλεσε το δεύτερο εκλογικό γύρο της 27ης του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ