Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
«ΟΧΙ» στην Ευρωσυνθήκη αποφάσισε ομόφωνα η ΚΕ του κόμματος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απόφαση να καταψηφίσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, στη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στις 3 Ιούλη και στην ψηφοφορία, πήρε χτες η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι το περιεχόμενό της δεν είναι προς το συμφέρον των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των εργαζομένων.

Ο Νίκος Κατσουρίδης, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, ανακοινώνοντας την απόφαση της ΚΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Κατά τη σημερινή συνεδρία της η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζήτησε και τη στάση που το Κόμμα θα τηρήσει έναντι της Συνθήκης της Λισσαβόνας, κατά τη συζήτηση και την ψήφισή της στη Βουλή.

Η ΚΕ του Κόμματος, στην απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε ομόφωνα να καταψηφίσει τη συνθήκη. Καταψηφίζουμε τη συνθήκη γιατί κρίνουμε ότι το περιεχόμενό της δεν είναι προς το συμφέρον των λαών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των εργαζομένων και γιατί εμείς, από την ώρα που το 1995 υιοθετήσαμε τη θέση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δηλώσαμε και συνεχώς δηλώνουμε ότι στην Ευρώπη δε συμμετέχουμε ως παρατηρητές, ως απλοί χειροκροτητές.

Συμμετέχουμε ενεργά και στο μέτρο των δυνάμεών μας, όσο λίγες και αν είναι, μαζί με άλλες δυνάμεις δίνουμε τη μάχη για μια καλύτερη Ευρώπη. Επειδή ακριβώς δε θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον των λαών της Ευρώπης η συγκεκριμένη συνθήκη, θα την καταψηφίσουμε. Εξάλλου ήδη την έχει καταψηφίσει ο λαός της Ιρλανδίας και οι σαφείς πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστο σε τρία - τέσσερα άλλα κράτη υπάρχουν σοβαρότατοι προβληματισμοί».

Ερωτηθείς για την πολιτική ορθότητα να υπάρξει αίτημα της κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο Ν. Κατσουρίδης υπενθύμισε ότι το ζήτημα του δημοψηφίσματος τέθηκε στη Βουλή και η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που έτσι κι αλλιώς είναι αποφασισμένα να επικυρώσουν τη Συνθήκη, έχει απορρίψει αυτή την ιδέα. Ως εκ τούτου «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει από μόνη της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά χρειάζεται (σ.σ. βάση της κυπριακής νομοθεσίας) να υπάρξει και συγκεκριμένη απόφαση από τη Βουλή».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Κυπριακό Κοινοβούλιο, το οποίο εξελέγη στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μάη 2006, το ΑΚΕΛ έχει 18 έδρες, ο ΔΗΣΥ 18, το ΔΗΚΟ 11, η ΕΔΕΚ 5, το Ευρωπαϊκό Κόμμα 3 και οι Οικολόγοι 1 έδρα. Δεδομένης λοιπόν της κοινοβουλευτικής σύνθεσης και των θέσεων των κομμάτων που το απαρτίζουν, η Συνθήκη πιθανότατα θα εγκριθεί στην ψηφοφορία της 3ης Ιούλη.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, απαντώντας για την απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ΓΓ του Κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια από την ψηφοφορία της Ολομέλειας, υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δεσμευμένος προεκλογικά και μετεκλογικά να τηρήσει την απόφαση του προκατόχου του. Το ΑΚΕΛ προχώρησε και πήρε δική του απόφαση στην απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξάλλου τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και το ΑΚΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λειτουργούν κατά τρόπο ανταγωνιστικό ή κατά τρόπο που να περιορίζουν τη δυνατότητα χειρισμών», ενώ κατέληξε σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος έχει εκλεγεί στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος με βάση το οποίο κυβερνά».

Ο ίδιος ο Δ. Χριστόφιας, που έχει ήδη εκφραστεί, στο παρελθόν, κατά της Ευρωσυνθήκης, σχολιάζοντας τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κατά την άφιξή του στη Λευκωσία, από τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι «η Σύνοδος ήταν κρίσιμη, εφόσον συνέπεσε με την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από τον ιρλανδικό λαό και διεξήχθη πολύ σοβαρή και σε βάθος συζήτηση, προσθέτοντας πως τελικά επεδείχθη κατανόηση και εκφράσθηκε συμπάθεια στο λαό της Ιρλανδίας», σημειώνοντας ότι «πολλοί εκεί προβληματίζονται, αγχώνονται και αδημονούν πότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες το θέμα να τεθεί εκ νέου επί τάπητος σε συνάντηση Κορυφής».

Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση και ανέφερε πως η παρέμβαση της Κύπρου ήταν παρέμβαση σε θέματα αρχών και «υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των λαών να εκφράζονται ελεύθερα και να γίνεται σεβαστό το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας των λαών», συνδέοντας το ζήτημα με το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν» και τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού, ζητώντας να μην επαναληφθεί όμοια πίεση «με εκείνη που δεχθήκαμε από ηγέτες και χώρες - μέλη».

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στην απόφαση της συνέχισης επικύρωσης της Συνθήκης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, σημείωσε ότι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως «παρά το γεγονός ότι το κόμμα του τάχθηκε εναντίον της Συνταγματικής Συνθήκης», ο ίδιος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκπληρώσει την υποχρέωση και τη δέσμευση που ανέλαβε προεκλογικά ενώπιον του κυπριακού λαού να συνεχιστεί η διαδικασία και ότι θα τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ