Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Τα αυτονομιστικά σχέδια σε πλήρη εξέλιξη

ΛΑ ΠΑΣ.--

Αυλαία τέλους για τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα, καθώς η Ταρίχα, μία ακόμα πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές βολιβιανή επαρχία, ψήφισε υπέρ της αυτονομίας. Επίσημα αποτελέσματα θα υπάρξουν την Τετάρτη, αλλά σύμφωνα με τα έξιτ πολς, το «ναι» (δηλαδή υπέρ της αυτονομίας) συγκεντρώνει γύρω στο 80%. Το «όχι» συγκέντρωσε 19,7%, ενώ η αποχή έφτασε το 28% και είναι το μικρότερο αποχής από όλα τα προηγούμενα δημοψηφίσματα - στη Σάντα Κρους, στο Μπένι και το Πάντο.

«Μία νέα Βολιβία πρέπει να οικοδομηθεί βασισμένη στην αυτονομία» δήλωσε προειδοποιητικά προς την κυβέρνηση Εβο Μοράλες ο κυβερνήτης της πλούσιας επαρχίας, Μάριο Κόσιο, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος που «γιόρταζε» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παρουσία και των κυβερνητών των περιφερειών Σάντα Κρους, Μπένι και Πάντο.

Εντούτοις, τα αποτελέσματα αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν τη μεγάλη έκρηξη ή ακόμη και διάλυση της Βολιβίας, καθώς ο στόχος των κυβερνητών δεν είναι φυσικά η αυτονομία, αλλά ο οριστικός τερματισμός του προγράμματος ριζικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση Μοράλες.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καθεστώς αυτονομίας χωρίς να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας Ραμόν Κιντάνα, υπενθυμίζοντας ότι και αυτό το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην περιφέρεια της Ταρίχα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Εβο Μοράλες μιλώντας σε συγκέντρωση στο Στάδιο Πετρολέρο στην Κοτσαμπάμπα κάλεσε τους κυβερνήτες που προωθούν τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα να μη σαμποτάρουν τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στις 10 Αυγούστου, με το οποίο θα αποφασιστεί εάν θα παραμείνουν στη θέση τους ο πρόεδρος της Βολιβίας, ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, καθώς και οι εννέα κυβερνήτες των επαρχιών της χώρας. Ο Μοράλες θεωρεί ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος της 10ης Αυγούστου θα έχει επιτυχή για την κυβέρνηση κατάληξη και υποσχέθηκε ότι αμέσως μετά θα επικυρωθεί το νέο Σύνταγμα, αλλά και θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ