Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Απορρίπτει τις κυρώσεις η Τεχεράνη

Ανοιχτή ωστόσο για συζήτηση των «κινήτρων»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Αντιφατική» χαρακτήρισε η ιρανική ηγεσία, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της, τη στάση της ΕΕ, η οποία «από τη μία προωθεί προσέγγιση μέσα από ένα πακέτο κινήτρων όπου υπάρχουν αρκετά σημεία που θα αποτελούσαν πεδίο διαλόγου» και από την άλλη «επιβάλλει επιπλέον παράνομες κυρώσεις». Η ιρανική αντίδραση ήρθε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΕΕ για επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε ιρανικές εταιρείες και τράπεζες, με επίκεντρο τη μεγάλη εμπορική τράπεζα Melli, και απαγορεύσεων μετακινήσεων σε Ιρανούς αξιωματούχους.

Η Τεχεράνη, πάντως, δεν υπαναχώρησε, επισήμως τουλάχιστον, από την αρχική της θέση ότι εξετάζει τα κίνητρα που της παρουσιάστηκαν από τον Χαβιέ Σολάνα, εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας. Επίσης, δήλωσε ότι θα «εξετάσει σοβαρά» ένα αμερικανικό αίτημα για λειτουργία γραφείου αμερικανικών εμπορικών συμφερόντων στην Τεχεράνη, ενδεχόμενο που αναφέρει ως «σκέψη Αμερικανών ιθυνόντων» η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Ερωτώμενη για το ίδιο θέμα, η Κοντολίζα Ράις αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Προς το παρόν, η ΕΕ δε φαίνεται να εξετάζει, στο πλαίσιο των κυρώσεων, το ενδεχόμενο να «παγώσει» τα κονδύλια που δίνονται στις ιρανικές ειδικές δυνάμεις καταστολής διακίνησης ναρκωτικών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Το έργο τους έχει κριθεί «εξαιρετικά σημαντικό» και από την Ουάσιγκτον, γι' αυτό και χρηματοδοτούνται. Μετά την ανακοίνωση των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων, αξιωματούχος του ΟΗΕ, αρμόδιος για το εμπόριο ναρκωτικών, προειδοποιούσε ότι αν «παγώσει» η χρηματοδότηση αυτή και η ενίσχυση των ειδικών αυτών μονάδων, τότε «θα υπάρξει ένα τσουνάμι ηρωίνης και οπίου που θα πλήξει, κατ' αρχάς, την Ευρώπη και στη συνέχεια όλο τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ