Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επίθεση στο Σαντρ Σίτι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες στο κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου της συνοικίας Σαντρ Σίτι κατά την έναρξη συνεδρίασης για την ανάδειξη νέας τοπικής αρχής. Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή αρκετοί Ιρακινοί ενώ είχαν δεχτεί να παραβρίσκονται και εκπρόσωποι της ιρακινής κυβέρνησης και της αμερικανικής πρεσβείας. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες, δύο Αμερικανοί και ένας Ιταλός ιρακινής καταγωγής, εργαζόμενοι στην πρεσβεία, και έξι Ιρακινοί πολίτες ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 10 πολίτες.

Εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων επέρριψαν την ευθύνη σε σιίτες εξτρεμιστές που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το «στρατό του Μεχντί» του Μουκτάντα Σαντρ. Πάντως, έκθεση του Πενταγώνου για το τρίμηνο Μαρτίου - Μάη εκτιμά ότι έχει σημειωθεί μείωση 40% - 80% στα επίπεδα βίας.

Και πάλι ένταση για το πετρέλαιο

Νέα όξυνση μεταξύ της κυβέρνησης της αυτόνομης κουρδικής περιοχής και της Βαγδάτης προκαλούν οι δύο νέες συμφωνίες που υπέγραψε ο Κούρδος πρωθυπουργός με την καναδική πετρελαϊκή εταιρεία «Talisman Energy». Μία θυγατρική της «Talisman» αγοράζει το 40% του κοιτάσματος Καλάρ Μπαουανούρ (όπου η κουρδική κυβέρνηση διατηρεί το 20% του κοιτάσματος έχοντας πουλήσει και το άλλο 40% σε άλλη εταιρεία), και μια δεύτερη ανέλαβε για δύο χρόνια την εκμετάλλευση άλλου πετρελαϊκού κοιτάσματος, επίσης στην περιοχή Χαλάμπζα.

Ηδη από τον περασμένο Αύγουστο η κουρδική κυβέρνηση υπέγραψε 15 πετρελαϊκές συμφωνίες με δυτικές εταιρείες προκαλώντας την οργή της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ